Ενημέρωση με ένα κλικ

Έναρξη άυλης συνταγογράφησης από τον ΕΟΔΥ μέσω SMS και e-mail

Μια σημαντική διαδικασία γίνεται απλή

Με φόντο την εποχή του κορονοϊού, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ανακοινώνει την εισαγωγή ενός ακόμα κλάδου της υγείας, στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Υγείας, ξεκινά η συνταγογράφηση μέσω κινητού, με εφαρμογή της άυλη συνταγογράφηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.

Η συγκεκριμένα πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, αποτελεί κοινό σκοπό, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών οι οποίες αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική, ενώ για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, επιλέγοντας αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια», ενώ εν συνεχεία στην υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnetκαι τον ΑΜΚΑτους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή e-mail.

Ο γιατρός, εν συνεχεία θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που ίσχυε μέχρι πρότινως. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει