Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσιόδρας: Στην Ελλάδα έχουμε επιδημία μάσκας

«Παίρνουν Tamiflu άνθρωποι που δεν το χρειάζονται»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής ιατρικής και λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μίλησε για την έλλειψη του Tamiflu στα φαρμακεία, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα έχουμε επιδημία μάσκας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε τη σωστή χρήση του «όταν χρησιμοποιείται λάθος από ανθρώπους που δεν το χρειάζονται, από ανθρώπους που είναι νέοι και δεν έχουν προβλήματα υγείας, από ανθρώπους που πανικοβάλλονται» και συνέχισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6:

«Είπαμε επιστημονικά δεδομένα κι όχι φήμες και φόβος, οι άνθρωποι που παίρνουν Tamiflu πολλές φορές δεν το χρειάζονται και το παίρνουν απλά για να είναι σίγουροι κι έτσι δεν έχουμε επάρκεια για ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Για την έλλειψη του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι γίνονται ειδικές συναντήσεις με τον ΕΟΦ προκειμένου να γίνουν έκτακτες εισαγωγές για να υπάρχει επάρκεια.

Όσον αφορά την χρήση της προστατευτικής μάσκας διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια είναι για τους επαγγελματίες υγείας και όχι για το γενικό κοινό, όπου τα απλά μέτρα προστασίας είναι πιο σημαντικά.

«Αυτή η επιδημία της χρήσης μάσκας, δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό σε αυτή την αντιμετώπιση, απλά μέτρα προστασίας όπως δεν πιάνουμε το πρόσωπο μας, δεν το αγγίζουμε το πρόσωπο μας, κι όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης θα το πω, απομονωνόμαστε στο σπίτι μας ώστε να μην κολλήσουμε τους άλλους, αυτά είναι για το κοινό τα μέτρα, οι μάσκες είναι για τους επαγγελματίες υγείας» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα στην Ελλάδα έχουμε μάσκες, υπάρχει επαρκής προμήθεια μολονότι, όπως είπε, γίνεται «αλόγιστη χρήση της μάσκας και στην Κίνα και στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το θέμα του Η1Ν1 ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σε σχέση με πέρυσι είναι λίγο περισσότερα τα κρούσματα, αλλά σε σχέση με άλλες χρονιές τα επίπεδα παραμένουν ίδια.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει