Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Μικρός ο κίνδυνος για τον κοροναϊό στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος, λίγο προτού φτάσει στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, με θέμα τον κοροναϊό, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως είπε ο ίδιος, δεν είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση κρούσματος στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών, σημείωσε ότι, αναλογικά με τον πληθυσμό της Κίνας δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, αφού «οι 360 Κινέζοι αντιστοιχούν σε 3-4 Έλληνες».

Χαρακτήρισε «τύχη» το ότι απομονώθηκε το γονιδίωμα του ιού, αφού έτσι, μέσω του ανταγωνισμού, θα υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες για την εύρεση θεραπείας.

Όσο αφορά στα συμπτώματα και πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε γιατρό, τόνισε ότι, «όσοι έχουν πυρετό ή βήχα, πρέπει να παρακολουθούνται», δεδομένου ότι ο κοροναϊός μπορεί να δώσει συμπτώματα ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτίμησε ότι, «ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, είναι μικρότερος της δημοσιότητας που λαμβάνει στη χώρα μας».

 

«Προετοιμαζόμαστε, αλλά η ανησυχία που βλέπουμε στη δημόσια συζήτηση δεν είναι δικαιολογημένη»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται για την ενδεχόμενη έλευση και αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύσκεψη για το θέμα αυτό, στην Αθήνα.

«Η σύσκεψη αυτή γίνεται ανάμεσα στους ανώτατους που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία στο υπουργείο. Ο λόγος είναι κυρίως για να επιβεβαιώσουμε ότι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για ενδεχόμενη έλευση του κοροναϊού είναι πλήρη και να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις πριν να έχουμε κάποιο πιθανό κρούσμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα εμφανιστεί» υπογράμμισε και τόνισε πως «η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών θα πρέπει να είναι μειωμένη, διότι και η θνητότητα του συγκεκριμένου ιού είναι σχετικά μικρή, αλλά και γιατί κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Σχετικά με τους εκατοντάδες Κινέζους που ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό επισήμανε ότι «οι 300 Κινέζοι που έχασαν τη ζωή τους, αντιστοιχούν σε 2,8 Έλληνες (αυτή είναι η αναλογία του πληθυσμού). Επίσης θα πρέπει να αναφέρω ότι πέρσι, σε τροχαία δυστυχήματα, σκοτώθηκαν 550 συμπολίτες μας και φέτος από τη γρίπη έχουμε 28 θύματα. Άρα ναι προετοιμαζόμαστε, αλλά η ανησυχία που βλέπουμε στη δημόσια συζήτηση δεν είναι δικαιολογημένη».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ακόμα ότι οι γιατροί έχουν λάβει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που μπορεί να έχουν ύποπτο περιστατικό και είναι έτοιμοι.

Συμβούλευσε επίσης τους ασθενείς, «από τη δεύτερη ημέρα να απευθύνονται στους γιατρούς, δηλαδή εγκαίρως, ειδικά εάν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην λαμβάνουν σε καμία περίπτωση από μόνοι τους αντιβιοτικά».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει