Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίθεση στο Λονδίνο:Ο δράστης είχε μόλις αποφυλακιστεί

«Ισλαμιστική τρομοκρατία», λένε οι αρχές

Ο δράστης της επίθεσης στο Στρίθαμ του νότιου Λονδίνου, για τον οποίο οι αστυνομικές αρχές διενεργούν έρευνα, είναι νεαρός που αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά την καταδίκη του για παράπτωμα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται πιθανόν για τον Σουντές Αμάν – η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει το όνομα – ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2018, σε ηλικία 18 ετών τότε, με την κατηγορία διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων σε κινητό ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Την χρονιά που καταδικάστηκε ο Αμάν, ο τότε επικεφαλής της διοίκησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο καταδικασθείς είχε επιδείξει «έντονο ενδιαφέρον για τη βία και τον μαρτυρικό θάνατο». Η τότε εισαγγελέας στη δίκη του, είχε υποστηρίξει πως το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το Νταές δεν ήταν απλά ένας ανώριμος ενθουσιασμός, αντίθετα ενείχε ειλικρινείς ιδεολογικές πεποιθήσεις, που τον παρακινούσαν να συλλέγει και να διαδίδει τέτοιου είδους υλικό.

Εκείνη την ίδια περίοδο, το BBC είχε δημοσιεύσει ότι οι εγκληματολογικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων εγχειρίδιο κατασκευής βομβών και έναν οδηγό με τον τίτλο «Αιματηρές βραζιλιάνικες πολεμικές τεχνικές με μαχαίρι».

Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Μετά τα φρικτά γεγονότα του Δεκεμβρίου – στη Γέφυρα του Λονδίνου – ενεργήσαμε γρήγορα για να εισάγουμε ένα νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν κάθε στοιχείο απάντησής μας στην τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης και περισσότερων χρημάτων για την αστυνομία. Αύριο θα ανακοινώσουμε επιπλέον σχέδια για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα αντιμετώπισης αυτών που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά παραπτώματα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και τα γεγονότα, και ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει και θα στηρίξει το έργο της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνει επίσης τη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες της επίθεσης στο Στρίθαμ του νότιου Λονδίνου, και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και αποτίει φόρο τιμής στις αστυνομικές δυνάμεις για την άμεση και γενναία τους επέμβαση, όπως και στις υπηρεσίες έκτακτων περιστατικών.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, βρίσκονται στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση από την Μητροπολιτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η μία γυναίκα, εκ των τριών τραυματιών της επίθεσης, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει