Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέο φάρμακο ανακαλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη

Θα δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους

Ένα νέο φάρμακο που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται για πρώτη φορά στην ιστορία να δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Το φάρμακο που προορίζεται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και στη φαρμακευτική.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τη νεοσύστατη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Exscientia σε συνεργασία με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Sumitomo Dainippon Pharma, σύμφωνα με το BBC και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ενώ τυπικά ένα νέο φάρμακο χρειάζεται τέσσερα έως πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί, στην περίπτωση της νέας ουσίας, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε σε μόνο ένα έτος.

Επίσης, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου με την παραδοσιακή μέθοδο κοστίζει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια φαρμακευτική εταιρεία, με τη νέα ‘έξυπνη’ τεχνολογία όχι μόνο ο χρόνος αλλά και το κόστος μειώνεται δραστικά, πράγμα που μπορεί να έχει θετική επίπτωση και στις τιμές των μελλοντικών φαρμάκων στην αγορά.

Έως σήμερα οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο δεδομένων που αξιοποιούν, έχουν επιτυχώς διευρύνει τον αριθμό και τις κατηγορίες των ασθενών που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τα υπάρχοντα φάρμακα. Όμως έως τώρα είχε αποδειχθεί δύσκολη η εφεύρεση ενός νέου φαρμάκου αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο μόριο DSP-1181 της Exscientia, η οποία εδρεύει στην Οξφόρδη και έχει προσωπικό 60 ατόμων, στοχεύει σε ένα ειδικό κυτταρικό υποδοχέα στον εγκέφαλο, που εμπλέκεται στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι αλγόριθμοι της «έξυπνης» πλατφόρμας της εταιρείας συνέθεσαν σε υπολογιστή δεκάδες εκατομμύρια πιθανά μόρια με δυνητική θεραπευτική δράση και αποφάσισαν τελικά ποιο είναι το καλύτερο υποψήφιο για κλινική δοκιμή.

Η αρχική δοκιμή θα γίνει στην Ιαπωνία και αν το αποδειχθεί επιτυχής, θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις της κλινικής δοκιμής και σε άλλες χώρες.

Η βρετανική νεοφυής εταιρεία, που ευελπιστεί ότι θα έχει έτοιμο για κλινική δοκιμή ένα δεύτερο φάρμακο τεχνητής νοημοσύνης έως το τέλος του 2020, ήδη συνεργάζεται με φαρμακευτικούς κολοσσούς όπως οι εταιρείες Bayer και Sanofi, προκειμένου να σχεδιάσει για λογαριασμό τους νέα πιθανά φάρμακα για διάφορες παθήσεις (καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο κ.α.), ενώ έχει δεχτεί ενίσχυση 43 εκατομμυρίων δολαρίων από τη φαρμακοβιομηχανία Bristol-Myers Squibb.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει