Ενημέρωση με ένα κλικ

Κλειστές 30 ΜΕΘ σε όλη την Αττική – Αγωνία ενόψει γρίπης

Μεγάλα και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου καθώς έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μένουν κλειστές χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν.

Το σοβαρότερο «εμπόδιο» για την ενεργοποίηση όλων των κλινών εντατικής αφορά την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ο ιδανικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι να υπάρχουν έξι νοσηλευτές/τριες ανά κλίνη. Στην Ελλάδα σήμερα αναλογούν δύο νοσηλευτές ανά κλίνη εντατικής. Ελλειμμα καταγράφεται σε κάποιες μονάδες και στον εξοπλισμό των ανενεργών κλινών και κυρίως σε μόνιτορ και αναπνευστήρες. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι η στελέχωση των ΜΕΘ με προσωπικό και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Αττικής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι γιατροί των ΜΕΘ περιέγραψαν στον υπουργό την κατάσταση στις μονάδες τους, καθώς και τα εμπόδια για την πλήρη λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπτυγμένες 252 κλίνες εντατικής, εκ των οποίων 25-30 (ο αριθμός δεν είναι σταθερός και εξαρτάται από τις συμβάσεις του προσωπικού) είναι κλειστές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν», το Λαϊκό και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός ασθενών, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι κατά μέσον όρο 40-50 σε καθημερινή βάση, βρίσκεται σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ.

με πληροφορίες απο Καθημερινή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει