Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημοπρασία εντόκων: 812,5 εκ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο – Χαμόγελα στο Μαξίμου

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε για ακόμη μία φορά το ελληνικό δημόσιο εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για ένα αναμφίβολα θετικό σήμα των αγορών σε μία περίοδο μάλιστα που η όρεξη για χρέος με αρνητικό επιτόκιο έχει περιοριστεί.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,02% από 0,0% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Οκτωβρίου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,11 από 2,88 στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί
η 6η Δεκεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο ήταν στις 9 Οκτωβρίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Εκείνη η δημοπρασία είχε έρθει μία ημέρα μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό ναδίρ τότε του 1,5% και οι ποιοτικοί επενδυτές έδωσαν ισχυρό «παρών».

Η απόδοση και τότε διαμο­ρφώ­θηκε στο -0,02%, καθώς  είχαν υποβληθεί συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Σημειώνεται ότι σταθερός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευθεί το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές, ώστε να περιορίσει σταδιακά την εξάρτηση από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων. Η «αντικατάσταση» εντόκων γραμματίων με ομόλογα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο να σημειωθεί πως προκύπτει και από τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει