Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Στοχευμένο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων

Κόντρα στις διαψεύσεις κυβερνητικών πηγών στα σενάρια για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και στις κατηγορηματικές δηλώσεις του ιδίου, πριν από δύο εικοσιτετράωρα από το Λονδίνο, ότι δεν θα υπάρξει ολικό lockdown (μοντέλο Αυστρίας) για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο, στοχευμένο “μπλόκο”.

Συγκεκριμένα:
-Από την επόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλους κλειστούς χώρους, ούτε καν με test.
-Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί “διαβατήριο” για είσοδο στους κλειστούς χώρους, θα παύει να ισχύει για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών επτά μήνες από την έκδοσή του.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων
Οι χθεσινές εξαγγελίες προκάλεσαν αίσθηση δεδομένου ότι μέχρι το απόγευμα, λίγες ώρες πριν από το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, η επίσημη γραμμή ήταν πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και ότι θα συνεχιστούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Μάλιστα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, πηγές της κυβέρνησης μιλούσαν για ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανσπερμία δηλώσεων στελεχών του για πολλά και διάφορα μέτρα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους “θολώνουν” το μήνυμα προς τους πολίτες και δημιουργούν σύγχυση.

Είναι προφανές ότι οι αυξημένοι θάνατοι, ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωλημένων, η έκρηξη των κρουσμάτων και οι προβλέψεις των ειδικών για έναν επιδημιολογικά βεβαρυμένο Δεκέμβρη, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης.

“Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμα του.

Ερωτηματικά και αντιδράσεις
Ωστόσο και οι χθεσινές εξαγγελίες δημιουργούν ερωτηματικά στους πολίτες και αντιδράσεις επαγγελματιών.
Την ώρα που απαγορεύεται η είσοδος των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους της εστίασης, ακόμη και με testing, επιτρέπεται η είσοδος στο λιανεμπόριο αλλά και στα κομμωτήρια, με την επίδειξη rapid ή μοριακού test.
Μια επιλογή που προφανέστατα κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην δεχθεί περαιτέρω τριγμούς η αγορά, η οποία περιμένει τις γιορτές για να ισορροπήσει από τις ζημιές…

Έκπληξη προκάλεσε και η ανακοίνωση για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60, τελικά, ετών (και όχι 65) – όπως είχε γράψει από νωρίς το Newsit.gr – επτά μήνες από την έκδοσή του. Δηλαδή ένα μήνα μετά την συμπλήρωση εξαμήνου από τη δεύτερη δόση.
Η αρχική γραμμή, όπως την εξέπεμπαν πηγές της κυβέρνησης, ήταν ότι η Αθήνα είναι μεν θετική στο “Γαλλικό μοντέλο”, όμως θα συμβάδιζε με τις αποφάσεις τις Ε.Ε., που αναμένεται να ληφθούν ως τα τέλη του μήνα.

Ποια νέα μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου…

Σημειώνεται ότι, με βάση τα νέα μέτρα, από τη Δευτέρα απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, στα σινεμά, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα.

Με την επίδειξη rapid ή μοριακού test, θα μπορούν να μπαίνουν στις εκκλησίες, στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, ενώ θα είναι επίσης απαραίτητο για τις υπεραστικές μετακινήσεις τους, για την προσέλευση τους στο χώρο εργασίας τους – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- καθώς και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τέλος, οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να έχουν “ελευθέρας” στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για όλους τους ενήλικες ανεμβολίαστους πολίτες.
Για τους ανήλικους από 4 έως 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη self-test.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το κλιμακωτό ωράριο στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας. ‘Ένα μέτρο που “ακουμπά” και τους εμβολιασμένους, ενώ θα βοηθήσει και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν πιο εντατικοί, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. “Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του.

Κ. Μητσοτάκης: “Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!”
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού, τόσο με την πρώτη, όσο με την τρίτη δόση, τονίζοντας με έμφαση ότι “η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο”.
“Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας το μήνυμα του με μία λέξη, την οποία επανέλαβε τρεις φορές. “Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει