Ενημέρωση με ένα κλικ

Συντάξεις: Αυξήσεις για 9 στους 10 συνταξιούχους που εργάζονται!

Με οκτώ μήνες καθυστέρηση άρχισε να εφαρμόζεται η μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. Ειδικότερα, με την ενεργοποίηση του λογισμικού που ενσωματώνει τον νέο τρόπο υπολογισμού, είδαν αυξήσεις στις συντάξεις του Νοεμβρίου (που καταβλήθηκαν τέλος Οκτωβρίου) 80%-90% των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. Το υπόλοιπο 10%-20%, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, θα δει σταδιακά αυξήσεις στις συντάξεις ως απόρροια της μείωσης του πέναλτι.

Μέχρι τώρα οι εν λόγω συνταξιούχοι εξακολουθούσαν να υποβάλλονται στο «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αντίθετα, η ευνοϊκότερη διάταξη εφαρμοζόταν από την άνοιξη στους απασχολούμενους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Παραδείγματα

Αυτό σημαίνει ότι αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, με το πέναλτι 60% έχανε 600 ευρώ από τη σύνταξή του, με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα 300 ευρώ. Επομένως, θα έχει κέρδος 300 ευρώ και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα 700 ευρώ.

Από την καθυστερημένη εφαρμογή της διάταξης προκύπτουν αναδρομικά πολλών μηνών τα οποία, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, θα γίνει προσπάθεια να πιστωθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του χρόνου. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά περίπου 8 μηνών, δηλαδή 2.400 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι από την ομάδα των συνταξιούχων που εργάζονται, 8.400 δικαιούνται επιπλέον αναδρομικά από τη βελτίωση των συντελεστών υπολογισμού του νόμου Βρούτση, τα οποία έχει προγραμματιστεί να τα λάβουν στις 25 Νοεμβρίου.

Ποιους αφορά η μείωση του πέναλτι

Η μείωση του πέναλτι αφορά:

  • Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2/2020 και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2/2020.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2/2020 και είχαν αναλάβει εργασία από τις 28/2/2020.

Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγονται δύο υποκατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων:

  • Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν ή ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τον Μάιο του 2016 και συνεπώς υπόκεινται στη μείωση 60% του νόμου Κατρούγκαλου. Για αυτούς η νέα μειωμένη περικοπή εφαρμόζεται από 28 Φεβρουαρίου 2020, εφόσον συνέχισαν να εργάζονται κατά την ημερομηνία αυτή.
  • Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας μέχρι σήμερα το ισχύον καθεστώς. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν υπόκεινται σε περικοπές έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Οι εξαιρέσεις

Από την περικοπή εξαιρούνται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους είδους εργασίας.

Ειδικότερα οι εννέα εξαιρέσεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που θα αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον Φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες 883/20004 και 987/2009, ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς.
  2. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή του.
  3. Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  4. Οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ.
  5. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας πριν από την απόλυση.
  6. Οι στρατιωτικοί.
  7. Οσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  8. Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  9. Οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη στο Δημόσιο.

 

Πηγή: imerisia.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει