Ενημέρωση με ένα κλικ

Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς: Πάμε για 3.000 νεκρούς ως τα Χριστούγεννα

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα»

Στη βόρεια Ελλάδα καταγράφονται πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας μας, δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης

Για περισσότερους από 3.000 θάνατοι λόγω κορονοϊού στην περίπτωση που δεν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμένων 65%, μίλησε τη Δευτέρα ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ ξεκινούν από την Τρίτη οι εμβολιασμοί από κινητές μονάδες στην βόρεια Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφονται πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας μας.

«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως θα ήταν «ευχαριστημένος» αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. «Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους και ανακατευτούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα», είπε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε και πάλι το 4ο κύμα, «κύμα ανεμβολίαστων», αναφέροντας πως «το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών δεν είχαν εμβολιαστεί».

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα», ανέφερε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει