Ενημέρωση με ένα κλικ

Β.Κεγκέρογλου: Δεν θέλουν ή δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο;

«Δε θέλουν ή δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο;», με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, στη συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα,  τόνισε ότι αυτό είναι το ερώτημα θέτουν όλοι οι πολίτες σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων.

Ο κ. Κεγκέρογλου, επεσήμανε ότι είναι μεν διακηρυγμένος στόχος κάθε κυβέρνησης η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, αλλά η πράξη αποδεικνύει ότι δεν επιτυγχάνεται.

Τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μην εξαντλείται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη νομοθέτηση ή στην επικαιροποίηση των κανόνων. Αλλά στη συνέχεια να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα στάδια των εφοδιαστικών αλυσίδων. Δηλαδή την παραγωγή ή την εισαγωγή, την αποθήκευση και την εμπορία, τη μεταφορά και τη διανομή.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέρνει ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το νομοσχέδιο πράγματι περιέχει αναγκαίες διατάξεις. Την ίδια στιγμή όμως στον Προϋπολογισμό του Κράτους, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει ότι θα εισπράξει από την πάταξη του λαθρεμπορίου μόλις 15 εκ. ευρώ. Δηλαδή όσα εισπράχθηκαν και το 2019. Τι υποκρύπτει αυτή η αντίφαση. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξήγηση. Δε θα εφαρμοστεί ο νομός τελικά;», διερωτήθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το υφιστάμενο πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσα από τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα. Το πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς των πετρελαιοειδών και το σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων που είναι που έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο στα πρατήρια. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους.

Επιμένουμε όμως ότι η σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος του λαθρεμπορίου δεν έγκειται στην διεκπεραίωση απλών διοικητικών διαδικασιών ή σε απλές καταγραφές σε ψηφιακά μητρώα. Απαιτεί βαθιά κατανόηση της αγοράς και των μεθοδεύσεων των λαθρεμπόρων που φροντίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», συνέχισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πρότεινε επίσης να εισακουστούν οι ρεαλιστικές προτάσεις που διατυπώνονται και από τους φορείς της αγοράς για κλείσιμο των «κενών» που επιτρέπουν την καταστρατήγηση των κανόνων. Αλλά και την παραδειγματική τιμωρία με σφράγιση των εγκαταστάσεων όσων νοθεύουν ποσότητες και ποιότητες τουλάχιστον για έξι μήνες. Καθώς, και ανάρτηση μεγάλων διαστάσεων πινακίδας όπου αναφέρεται «κλειστό λόγω λαθρεμπορίου».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει