Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαρδαλιάς: Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για τον απόλυτο έλεγχο

Επιστρέφει, από σήμερα, η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Η ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι 195 άτομα έχουν πεθάνει λόγω του ιού.

Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε «είπαμε ότι ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Όπως είπε, Από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900.

Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού και την ατομική ευθύνη, υπογράμμισε πως «η ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής σε καταστάσεις συνωστισμού».

«Καταδικάζουμε τα φαινόμενα συνωστισμού. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά τα πανηγύρια ο ίδιος δήλωσε ότι, «Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο, άλλωστε όπως είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος» επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε αρνητικός. «Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει