Ενημέρωση με ένα κλικ

Ροζάκης: Το Καστελόριζο δεν είναι συνέχεια του Ελλαδικού νησιωτικού χώρου

Σάλος αντιδράσεων προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστος Ροζάκης, για το Καστελόριζο.

Ειδικότερα, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει, οι δηλώσεις του κ. Ροζάκη είναι βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής πλευράς, καθώς χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

Αφού στην αρχή απάντησε στον δημοσιογράφο ότι ει ναι συνέχεια του Ελλαδικού χώρου το Καστελόριζο, στην αμέσως επόμενη αποστροφή του διαλόγου τονίζει ότι “δεν είναι συνέχεια κύριε” του Ελλαδικού νησιωτικού χώρου.

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει