Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Επιδοτούμε με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου

«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

«Είναι ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, υπογράφηκε και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ Υπουργείων και φορέων.

Στις 12:00, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.

«Οι πόλεις μας θα έχουν και πολλά ηλεκτρικά δίκυκλα, όχι μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάθε αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου θα επιδοτείται κατά 40% ενώ κάθε ηλεκτρονικής μοτοσικλέτας κατά 20%. Κάθε δήμος θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει στα όριά του σημείο επαναφόρτισης αυτών των οχημάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος είναι 1 στα 3 οχήματα το 2030 να είναι ηλεκτρικό. Μακάρι η επιθυμία των πολιτών να μος οδηγήσει σε πιο φιλόδοξους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει