Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να μας πει επιτέλους ποιο είναι το σχέδιό της

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάζει γραμμή τρεις φορές μέσα σε 15 ημέρες για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας τη ΝΔ «να μας πει επιτέλους ποιο είναι το σχέδιό της».

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «αρχικά ο κ. Σταϊκούρας υποστήριζε ότι είναι καλή η ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ενώ μόλις χθες ακούσαμε τον κ. Σκυλακάκη να λέει ότι οι όροι που συνοδεύουν το πρόγραμμα του ESM είναι επαχθείς».

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η «πρωτοφανής κρίση» που βιώνει η κοινωνία, «επιδεινώνεται από την ολιγωρία της κυβέρνησης».

Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «αναγκαία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας» η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Προανήγγειλε ότι στο τέλος της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», «στη βάση των νέων, δυσμενών, δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, συνθηκών της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της κοινής πρότασης Γερμανίας και Γαλλίας, σχολίασε ότι «και σε αυτή την κρίση, όπως και στη δημοσιονομική και στην προσφυγική κρίση, η Ευρώπη δείχνει να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους».

Ειδικότερα για τη γαλλογερμανική πρόταση, είπε ότι είναι γενικόλογη και πως οι λεπτομέρειες και οι όροι της πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά. «Πρόκειται για χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όχι για έξτρα χρηματοδοτήσεις, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα άμεσα αλλά από 1/1/2021. Δεν προορίζεται δηλαδή για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες των χωρών της περιφέρειας και του Νότου, όπως η Ελλάδα», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι «και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν έρχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά από τον γαλλογερμανικό άξονα, δείχνει την αδυναμία της Ευρώπης».

Επισήμανε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η λύση είναι το ευρωομόλογο, η αμοιβαιοποίηση του χρέους και η ισότιμη κατανομή των βαρών της κρίσης σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως προς αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέραν της υπογραφής της πρωτοβουλίας των εννέα κρατών-μελών της ΕΕ για το ευρωομόλογο, δεν έκανε τίποτε άλλο, «είτε από αδράνεια ή επειδή στο ΕΛΚ τους τράβηξαν το αυτί».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής η κοινή τοποθέτηση που λέει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εσωστρέφειας» και ότι «οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική, προοδευτική, αριστερή πρόταση διακυβέρνησης, μας το ζητάει η κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι από τις δεκάδες τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, έχει προκύψει ένας πλούτος προτάσεων, «τις οποίες θα επεξεργαστούμε σε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει