Ενημέρωση με ένα κλικ

ΚΚΕ: Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών

«Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις διεκδικήσεις και προτάσεις φορέων γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών»

Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών αναφέρει πως «τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών.

Αν δεν στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας.

Το ΚΚΕ καταθέτει, άλλη μια φορά, άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά και για να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών, στο βαθμό που παραμένουν κλειστές οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές.

1. Για το άνοιγμα των σχολείων

Απαιτείται:

  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι τηρείται αυστηρά η αναλογία των πέντε (5) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη. Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Ότι πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις. Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.
  • Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές, τους φοιτητές, κ.α. που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι, επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αυτό σημαίνει ότι: Παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας.
  • Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε επιπρόσθετα δρομολόγια για την αποφυγή του συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε επίδομα για τα έξοδα μετακίνησης στους γονείς.
  • Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτιση τους με ευθύνη του κράτους.

2. Για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων

Η κυβέρνηση καθυστέρησε σοβαρά να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τις βέλτιστες συνθήκες διεξαγωγής τους. Επιμένουμε στα εξής:

Υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να σταματήσουν οι πειραματισμοί, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα) των πανελλαδικών. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δώσει σαφείς οδηγίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, τα μέλη της οποίας – με αίσθημα επιστημονικής, παιδαγωγικής και κοινωνικής ευθύνης – πρέπει να ακολουθήσουν.

Είναι αναγκαίο με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

Απαιτείται να αρθούν οι περιορισμοί για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται εξεταστικά κέντρα, ανά νομό και όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, να προβλεφθεί ότι αυτή η κατηγορία μαθητών εξετάζεται μόνο στο μάθημα που δεν δόθηκε εξέταση και όχι σε όλα εξαρχής. Χρειάζεται επίσης με κρατική παρέμβαση να δοθούν άδειες για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις εργαζόμενοι μαθητές ή για όσους το επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα ένταξης σε αυτή την εξεταστική μια σειρά εργαζόμενοι μαθητές (π.χ. των εσπερινών) οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις το καλοκαίρι λόγω της σεζόν.

3. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τηλεκπαίδευση, αυστηρά όπου αυτή απαιτείται να συνεχιστεί

Αυτό σημαίνει:

  • Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
  • Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.
  • Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

4. Για τη λειτουργία των ΑΕΙ

Οι ανακοινώσεις της Υπουργού για τη λειτουργία των ΑΕΙ διατηρούν την αγωνία χιλιάδων φοιτητών για την πορεία των σπουδών τους, για τον ακριβή καθορισμό των όρων πραγματοποίησης των εξεταστικών και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των ΑΕΙ να πάρουν μέτρα για να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σε καμιά Σχολή, να διεξαχθούν η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου και διπλή το Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική, των φοιτητών.

Απαιτείται:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές και διδάσκοντες-επιτηρητές (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα).
  • Να εξασφαλιστούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι απαραίτητοι χώροι εξέτασης, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των εξεταζόμενων φοιτητών. Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να αξιοποιήσουν ως κέντρα εξέτασης όλες τις αίθουσες, τους συνεδριακούς χώρους και τα κτίρια που έχουν στη ιδιοκτησία τους, εξοπλίζοντάς τα κατάλληλα.
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που θα καλύπτει τις σημερινές έκτακτες ανάγκες των Πανεπιστημίων, αλλά και αυτές που θα προκύψουν με το νέο άνοιγμα των Σχολών από Σεπτέμβρη.
  • Προστατεύονται ιδιαίτερα και εξαιρούνται από τις εξετάσεις και επιτηρήσεις οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, το έκτακτο προσωπικό και όσοι είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ομοίως ισχύει και για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες, για τους οποίους πρέπει ειδικά να προβλεφθούν εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης.

Για την εξεταστική

Ειδικότερα για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου αλλά και την επαναληπτική του Σεπτέμβρη, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

  • Επιβάλλεται να υπάρξει ξεχωριστή φροντίδα για τους «επί πτυχίω» φοιτητές, για τους οποίους πρέπει να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για την πραγματοποίηση εξετάσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. Να εξασφαλιστούν οι όροι της διοικητικής και λοιπής απαιτητής στήριξης, για τις ορκωμοσίες και τη λήψη του πτυχίου, χωρίς καθυστερήσεις και πρόσθετη ταλαιπωρία για τους φοιτητές.
  • Επειδή η διανομή των συγγραμμάτων ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, να εξασφαλιστεί ΤΩΡΑ δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες από τους χώρους διαμονής τους.
  • Να εξασφαλιστεί ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας χρειάζεται να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους.
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα στέγασης στους φοιτητές για τους μήνες που τα ΑΕΙ βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας.
  • Να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ οι φοιτητές που ανεστάλη η πρακτική τους λόγω της πανδημίας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει