Ενημέρωση με ένα κλικ

Χαρδαλιάς: Μέχρι τις 4 Μαϊου μένουμε σπίτι

«Σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο το πέρασμα στη νέα καθημερινότητα»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας το λόγο από τον κ. Τσιόδρα στην καθημερινή καθιερωμένη ενημέρωση, δήλωσε πως:

«Προετοιμαζόμαστε εντατικά για τη νέα καθημερινότητα, με σταδιακή άρση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα».

«Μέχρι τις 4 Μαΐου μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα», σημείωσε κι έκανε λόγο για «νέο στοίχημα» από την άλλη εβδομάδα, με αυστηρούς όρους κυκλοφορίας.

Όπως είπε, αύριο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών για το πώς θα γίνει το πέρασμα στα επόμενα στάδια, στο δίμηνο Μάιος-Ιούνιος.

Όπως εξήγησε, τα στάδια αυτά θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά, ώστε να αξιολογείται η εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα έχουμε και κρούσματα, και νοσηλείες, δυστυχώς και θανάτους. Ίσως χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα που ισχύουν τώρα» υπογράμμισε.

«Όπως στο κλείσιμο δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα, έτσι πρέπει να κάνουμε και στο άνοιγμα. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα θέσει σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε έως τώρα» επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για την Πρωτομαγιά είπε εκ νέου ότι απαγορεύονται οι εκδρομές και λοιπές μετακινήσεις και υπενθύμισε πως οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως παρατείνονται προληπτικά τα μέτρα στον δήμο Μύκης Ξάνθης έως τις 4 Μαΐου, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι ενδελεχείς έλεγχοι των εισερχομένων στην Ελλάδα από την Τορυκία μέσω των Κήπων Έβρου.

Αντιθέτως, από αύριο αίρονται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στην παραλιακή ζώνη του Βόλου, καθώς και στους δήμους Ξάνθης, Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το περασμένο Σαββατοκύριακο με έξι πτήσεις έφθασαν στην Ελλάδα συνολικά 489 άτομα. Ελέχθηκαν όλα και διαπιστώθηκε ότι τέσσερα από αυτά ήταν θετικά στ6ον κορονοϊό.

Τσιόδρας: «Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, από τη μεριά του αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων και συγκεκριμένα στο άνοιγμα το σχολείων.

Όπως σημείωσε, η επιτροπή των επιστημόνων συνεδρίασε και αποφάσισε να εισηγηθεί τη σταδιακή έναρξη της λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» για άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως αυτό θα γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Η Επιτροπή εισηγήθηκε πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Θέλει προσοχή, αλλά η επιστημονική θέση είναι πως ο πληθυσμός των παιδιών κολλάει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο», επεσήμανε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει