Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας

«Σε Προεδρικό Διάταγμα το ύψος νεόδμητων κτηρίων στην περιοχή της Ακρόπολης»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτηρίων στην περιοχή της Ακρόπολης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», πως «θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις».

«Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας», τόνισε χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα παρέπεμψε στη σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το πολυώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου.

«Αυτό είναι από τις λίγες φορές που γίνεται στην Ελλάδα: “Κύριοι εδώ θα γκρεμίσετε δύο ορόφους”. Αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το ανέχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο. Αυτό το κάνουμε εμείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, και πρόσθεσε:

«Οι όροφοι θα γκρεμιστούν. Τελεία. Από εκεί και πέρα το ΥΠΕΝ είναι σε συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού και έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο. Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο ΣτΕ, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις».

«Το Προεδρικό Διάταγμα, θα το δούμε στις λεπτομέρειές του, δεν θέλω να προκαταλάβω το ΣτΕ, αλλά προφανώς το ύψος θα είναι αρκετά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος με βάση τον οικοδομικό κανονισμό. Δηλαδή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ξενοδοχείου, εξίσου ικανοποιητική για τις ευαισθησίες μας, των Ελλήνων και των Αθηναίων, θα είναι και η ρύθμιση σε σχέση με το ύψος των κτιρίων» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Όσον αφορά εξάλλου τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2019, από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι το καλοκαίρι» δήλωσε και συνέχισε:

«Η ΔΕΗ που… δεν είχε πρόβλημα και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα! “μπήκε μέσα” πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός χωρίς να τρέφει αυταπάτες για τη δυσκολία του εγχειρήματος:

«Από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι “πετάει” και γι’ αυτό το λόγο είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».

Για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από 6 έως 8 χρόνια, σε 100 με 150 μέρες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό του περιβάλλοντος.

Όπως είπε, «ακολουθούμε το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Για τις περιοχές Natura σημείωσε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και «για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε επίσης, πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».

Τέλος, δήλωσε πως, «προβλέπεται ότι δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα προηγουμένως για τη διαχείριση των μπάζων», ενώ «επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει