Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός απεύθυνε εκ νέου σύσταση στους πολίτες να τηρήσουν τους περιορισμούς που έχουν τεθεί και ν’ αναλάβουν καθένας προσωπικά τις ευθύνες που τους αναλογούν, καθώς «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμα» όπως δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης μια αποτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε έκτακτο οικονομικό επίδομα 400 ευρώ προς 155.000 άνεργους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύστημα δημόσιας υγείας και τις προσπάθειες που καταβάλλει, αλλά και στους πολίτες που έχουν ακολουθήσει τα μέτρα της κυβέρνησης «κερδίζοντας έτσι, πολύτιμο χρόνο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το σχέδιο της μετάβασης στην επόμενη μέρα και όπως εξήγησε «Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις».

Επιπλέον, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη, στο σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές! 

Πού εστιάζει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα

Η κυβέρνηση όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει ιδιαίτερα στη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στους κανόνες όπου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίθηκε θετικά και αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού με υπευθυνότητα.

«Δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο πόλεμος όμως δεν κερδήθηκε ακόμα. Η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό αποτέλεσμα», τόνισε στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει με τα σχολεία 

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για κάποια επαναληπτικά μαθήματα και στη συνέχεια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ωστόσο, εάν υπάρξει νέα έξαρση του ιού, τα μέτρα άμεσα θα αυστηροποιηθούν και πάλι.

«Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικών μέτρων.

Σενάριο για απαγόρευση κίνησης ΙΧ από Μ. Σάββατο μέχρι Κυριακή του Πάσχα 

Πάσχα χωρίς ΙΧ με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων να είναι το σενάριο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τηρηθούν χωρίς εξαιρέσεις τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας τις ημέρες του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων από το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα.

Εάν τελικά τεθεί σε ισχύ το μέτρο, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει απαγόρευση μετακίνησης των ΙΧ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και κλείνουν τα καταστήματα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα τόνισε πως «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».

Το σχέδιο της Αστυνομίας

Η αστυνομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θέτει σε εφαρμογή όλη την Μεγάλη Εβδομάδα τρία ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αποφυγή του συνωστισμού και την τήρηση του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένες περιπολίες σε καταστήματα τροφίμων. Στα κρεοπωλεία, τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ θα υπάρξει αύξηση των περιπολιών για την τήρηση των αποστάσεων και την αποτροπή των ληστειών καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση ναός, καθώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται «αντάρτικο» στις απαγορεύσεις της περιφοράς του Επιταφίου και της λήψης της Θείας Κοινωνίας, όπως συνέβη πρόσφατα σε Κουκάκι και Κέρκυρα. Έτσι προβλέπονται αυξημένες περιπολίες έξω από ναούς και έλεγχοι διαδικτυακών συνδέσμων για μαζικά καλέσματα πιστών όπως είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα λάβει χώρα η επιχείρηση οβελίας και θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους για μεγάλες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιδιώκουν να αποτρέψουν μία μεγάλη πασχαλινή έξοδο εντός της πόλης και θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις με συστάσεις για συγκεντρώσεις σε αυλές και ταράτσες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει