Ενημέρωση με ένα κλικ

Παρουσίαση του πακέτου θωράκισης της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εντός εβδομάδος η παρουσίαση του από τον Αλέξη Τσίπρα

Με συνέντευξη Τύπου στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται η παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το πακέτο των μέτρων θωράκισης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου, παρουσιάζει το όλο εγχείρημα ως ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο θωράκισης της οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι πλήρως κοστολογημένο, ονομάζεται «#Μένουμε_Όρθιοι: ΣυνεχίΖουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία» ενώ την παρουσίαση του αναλαμβάνουν ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους τομεάρχες Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Έφη Αχτσιόγλου καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν ότι πρόκειται για τη δέσμη μέτρων, την οποία θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση σε αυτή την κρίση και το οποίο πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει, προκειμένου να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μίας νέας ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης.

Ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με βάση τους ιδιαιτέρως αυξημένους δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας χρειάζεται η υλοποίηση μιας δημόσιας παρέμβασης ευρείας κλίμακας καθώς θεωρείται οι των υστέρων παρεμβάσεις, κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στην οικονομία (επιχειρήσεις, εργαζόμενους), ενώ το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο.

Σκοπός της δέσμης μέτρων που θα ανακοινωθούν αποτελεί:

Εν αρχή, η στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι την λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ώστε η επόμενη μέρα να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.
Κατά δεύτερον, η εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη μέρα.

Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι οι ως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητά τους, καθώς επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, ακολουθώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και όχι προληπτικά, όπως θα έπρεπε, με την ύφεση να είναι προδιαγεγραμμένη. “Τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης”, τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι η πρόταση – πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία) βασίζεται σε τρία σκέλη: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών, ενώ εν τέλει ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης  της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έκδοση ευρωομολόγου το οποίο, θα πρέπει να έχει έκταση ικανή, ωστε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση που η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν σε άρνηση, επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη Le Monde. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή του με το άρθρο του στη Le Monde έχει κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν  με το μήνυμα της παρέμβασης, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μίας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει