Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη ξέρουν να ξεπερνούν εμπόδια»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βερολίνο όπου μίλησε στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, έκανε λόγο για απόπειρα της Τουρκίας να καταστήσει «παράνομους εισβολείς χιλιάδες ανθρώπους για τα δικά της θέλω, παραβιάζοντας ωμά το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities», ο κ. Μητσοτάκης παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως:

«Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Τα νέα προβλήματα την κάνουν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει. Ωστόσο γίνεται πιο πολύπλοκο το έργο μας».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη ξέρουν να ξεπερνούν εμπόδια», ενώ ανέφερε πως η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Δεν εκβιάζονται από κανέναν. Έχουμε τη βούληση και την αποτελεσματικότητα να διαφυλάξουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Όπως είπε «τα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν την πυξίδα μας και η παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο δεν είχε μόνο ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός».

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στήριξαν ηθικά και υλικά, αλλά και εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ο Ερντογάν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και είναι θετικό αυτό. Εύχομαι να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης. Αλλά πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αλλαγή. Να αποσύρει τους απελπισμένους από τον Έβρο και να σταματήσει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα».

Παράλληλα, όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να δεχτεί πίσω όσους πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε στην Άγκυρα πως θα πρέπει να δεχτεί κοινές περιπολίες, σε Αιγαίο και χερσαία σύνορα. Επίσης, σημείωσε πως οι επιστροφές στην Τουρκία θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αναγνώριζε και αναγνωρίζει πως η Τουρκία διαδραμάτιζε και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται υπό απειλές και εκβιασμούς».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει