Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτες οι κόκκινες γραμμές

Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες

Μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις δυστυχώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση και τόνισε πως εξαρχής ήταν γνωστό ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.

Προσέθεσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Αναρωτήθηκε γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων έως το 2050, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνιών μας, αλλά και η προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε πως σ’αυτό το μείγμα προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει