Ενημέρωση με ένα κλικ

Άρειος Πάγος: «Σαράφης» και «Κελέση» καταθέτουν όπως επιθυμούν!

«Μπορούν να καθορίσουν μόνοι τους τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή»

Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη πως οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», μπορούν να καθορίσουν μόνοι τους τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Αυτό έγινε γνωστό με την έγγραφη απάντηση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Η απάντηση κοινοποιήθηκε και στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, εκείνον που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων στην έρευνα της υπόθεσης Novartis και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και

3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σημειώνεται πως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δηλώνοντας πως βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής απογευματινές ώρες μετά τις 16.00 κι υπό την προϋπόθεση πως θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει