Ενημέρωση με ένα κλικ

Novartis: Χωρίς κουκούλες θα εξεταστούν οι μάρτυρες!

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εξεταστούν με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς να καλύπτουν να τα χαρακτηριστικά τους στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την Προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς όλα τα κόμματα συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες», πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφασίστηκε η αυριανή εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς να είναι καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ή με οποιαδήποτε χρήση τεχνικών μέσων!

Οι θέσεις των κομμάτων στην Προανακριτική

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πώς θα εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, ο εισηγητής της ΝΔ φέρεται να υποστήριξε ότι «εμείς επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή μας της έχει ζητήσει, αντιθέτως μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός οτι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Και απορρίπτουμε τις ενστάσεις που προβάλλουν στην αρχική μας πρόταση οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες».

Χωρίς «κουκούλες» στην Προανακριτική λέει και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ

Στο ίδιο μήκος, φέρεται ότι και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας.

«Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό».

Οι ίδιες πηγές της προανακριτικής ανέφεραν πως και το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άρσης της κουκούλας κατά την μαρτυρική κατάθεσή τους και μάλιστα όπως είχε αναφέρει και όταν τέθηκε το θέμα, το ΚΚΕ είναι ενάντια και στην διατήρηση της ανωνυμίας τους προς τα μέλη της Επιτροπής.

Προανακριτική – Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν στην απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων ότι «οι υποχρεώσεις της επιτροπής δεν μπορεί να είναι αντίθετες με ό, τι ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτε επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά».

«Η ΓΑΔΑ», συνέχισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας, «ήταν σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας.

Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φέρεται να προσανατολίζεται ακόμα και να απέχει από την εξέταση στην Προανακριτική για να μην νομιμοποιήσει αυτή την διαδικασία!

Και «γκρίνια» για την Τουλουπάκη στην Προανακριτική

Ένα θέμα επίσης που έχει τεθεί στην συνεδρίαση είναι και η διαμαρτυρία των βουλευτών κυρίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι ενώ έχουν ζητήσει να διαβιβαστούν στην Επιτροπή σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εκείνη δεν τα έχει αποστείλει.

Αναγνώσθηκε επιστολή του Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη που φέρεται να αναφέρει οτι επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή, κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Η Προανακριτική και το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιτροπή φέρεται σήμερα να τέθηκε και το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης μετά τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών Αθανασίου και Τσατάνη που του καταλόγισαν παρεμβάσεις και απειλές και σε άλλες υποθέσεις με πολιτικό πρόσημο που διερευνούσαν αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να αποσταλεί από την Προκαταρτική σχετική επιστολή που να ζητά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου, δηλαδή να είναι πρωτοβουλάι της Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΚΚΕ διαφώνησαν με αυτή την διαδικασία. Ειδικότερα το ΚΚΕ φέρεται να υποστήριξε ότι αυτό θα πρέπει κανονικά να γίνει με την πορισματική έκθεσή της.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει