Ενημέρωση με ένα κλικ

ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν «μαχαίρια» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Βούτσης: Απορρίπτω συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε βαρύ κλίμα με εντάσεις, διαφωνίες, προσωπικές συγκρούσεις, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για την προσθήκη στο όνομα του κόμματος.

Η πρόταση αναμενόταν χθες κατά την εισηγητική του ομιλία, αλλά ακριβώς αυτό το κακό κλίμα και η καχυποψία μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών πλευρών, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να κάνει ελιγμό και να μην αναφέρει συγκεκριμένο όνομα, αλλά να πει ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο από την κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Οι εκτιμήσεις, μετά από αυτόν τον ελιγμό, έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε μία ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, καθώς υπάρχει σθεναρή αντίσταση στους σχεδιασμούς του για την πασοκοποίηση του χώρου, ενώ παρατηρείται και πολυδιάσπαση στο προεδρικό μπλοκ.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα του ονόματος και ποιος θα λάβει την τελική απόφαση το σημείο της αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για εμπόδια που θέτει η Κουμουνδούρου στη διεύρυνση του κόμματος. Ουσιαστικά κατηγόρησε την ιστορική κομματική ηγεσία ότι δεν δέχεται ως ισότιμα μέλη όσους γράφτηκαν μέσω της πλατφόρμας isyriza, με τους διαφωνούντες να υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται να αποκτούν κάρτα μέλους άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις κομματικές οργανώσεις.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο».

Υπαινίχθηκε ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας πέριξ του κ. Τσίπρα «φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από ‪2012. Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο δεν τις πήραμε για πλάκα…».

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε εμμέσως την άλλη πλευρά ότι δεν ήθελε τον απολογισμό, λέγοντας ότι ενώ το ζητούσε ο κόσμος εδώ και καιρό «χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν κακώς» και προσθέτοντας με νόημα ότι «η διεύρυνση περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός».

«Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή» είπε ενδεικτικά ο γραμματέας , σημειώνοντας ότι «η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης».

Είχαν προηγηθεί οι αντθπαραθέσεις ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Νίκο Βούτση (για τους χειρισμούς του τελευταίου στο θέμα του ΕΣΡ) και Ευκλείδη Τσακαλώτο (για το «μαξιλάρι», που άφησε στα κρατικά ταμεία.

Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς ο μεν κ. Πολάκης ανήκει στη σκληροπυρηνική ομάδα των προεδρικών, ενώ οι κύριοι Βούτσης και Τσακαλώτος θεωρούνται ηγετικά στελέχη της «αριστερής» πτέρυγας και του «βαθέως ΣΥΡΙΖΑ».

Παππάς: Όχι φόβος και αυταράσκεια, αλλά ανοίγματα και συνεργασίες

Με οξύ τρόπο επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των «ανοιγμάτων, των συνεργασιών και των μετώπων», που τα έχει ανάγκη ο λαός, όπως είπε, επικρίνοντας όσους έχουν «φόβο μην μολυνθούν», αλλά και τις συμπεριφορές της «αυταρέσκειας και της αυτάρκειας».

Ειδικά η αναφορά σε «φόβο μόλυνσης», θεωρείται αιχμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53», που ενίστανται στην πασοκοποίηση επικαλούμενοι κίνδυνο απώλειας της αριστεροσύνης του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό όπλο για την Αριστερά στη μάχη της ηγεμονίας για το πολιτικό σύστημα, που πέραν των άλλων παράγει ένα αντίπαλο υπόδειγμα στις τάσεις αλαζονεία, αυταρχισμού, καθεστωτισμού των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης το κείμενο απολογισμού και την ανοικτή συλλογική διαδικασία αποτίμησης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-19, κατά την ομιλία του.

Κατά την ομιλία του (τα σημεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα), ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την αισιοδοξία του «από την επαφή με πάρα πολύ κόσμο στις συγκεντρώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της πρωτότυπης υβριδικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά που έχουμε συμφωνήσει και έχουν αποτυπωθεί στην προγραμματική διακήρυξη».

Ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν δοθεί συνθετικές λύσεις σε όλα τα ερωτήματα, έχει διαμορφωθεί από κοινού και με την προοδευτική συμμαχία ένας πειστικός οδικός χάρτης για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, προσθέτοντας ότι συμφωνεί για την προσθήκη στον τίτλο του ονόματος του κόμματός μας.

«Απορρίπτω, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών», σημείωσε.

Αναφερθείς στο «μείζον ζήτημα της ικανότητας διακυβέρνησης και εκδημοκρατισμού του κράτους και των σχέσεων με τις διάφορες εξουσίες», ο κ. Βούτσης είπε ότι «υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση που εκτιμώ ότι είναι περισσότερο θέμα παρεξήγησης παρά διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης».

«Ένα ζήτημα», πρόσθεσε, «που όλοι ξέρουμε ότι σφραγίστηκε και από τις μεγάλες δυσκολίες που διαμόρφωσε απέναντί μας το γνωστό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής, τονίζοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως η «θεσμική προσήλωση», για την Αριστερά, «εμπεριέχει συμμετοχή και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και τις πρόνοιες του Συντάγματος με στρατηγική δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών, δημιουργία νέων θεσμών και ριζοσπαστικής ανανέωσης αντιλήψεων και προσώπων με “κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία”».

Ο κ. Βούτσης είπε ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία που δεν αποκλείει ρήξεις και τομές μπορείς “να ξηλώσεις το σαράκι και να καθαρίσεις το πεδίο”». Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις σχέσεις που παράγονται ανάμεσα στις διακριτές, κατά το Σύνταγμα, εξουσίες και για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα τόσο των σχέσεων στο “βαθύ κράτος” όσο και με τη δεσπόζουσα σχέση και τις πρακτικές μέσα στην οικονομική ολιγαρχία και την μιντιοκρατία».

«Είμαι σαφής», είπε ο κ. Βούτσης, «η άποψή μου είναι ότι προφανώς δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια παρέμβασης για τον εκδημοκρατισμό, δηλαδή πρώτα καθαρίζουμε το τοπίο και ύστερα λειτουργούμε με τους σωστούς κανόνες στις σχέσεις που παράγονται μέσα στο κράτος και σε συνθήκες διακυβέρνησης».

«Επ’ αυτού άλλωστε», σημείωσε, «τις χειρότερες εξετάσεις δίνει επί επτά μήνες η Νέα Δημοκρατία, παραμένοντας προφανώς πιστή στα δεξιά δόγματα που οδήγησαν σε καθεστωτικές αντιλήψεις, στο πελατειακό σύστημα και βέβαια στη χρεοκοπία της χώρας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει