Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως τόνισε, ο υπουργός, συμφώνα με καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο η εταιρεία πρέπει να καταβάλει 135 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι μόλις μπει ο ειδικός διαχειριστής, οι μισθοί – που κατά μέσο ορό ανέρχονταν πέρυσι στις 40 χιλιάδες ετησίως μεικτά – θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 25%.

Ο κ. Χατζηδάκης, στη συνέχεια, επεσήμανε πως ο επενδυτής θα διαλέξει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η πλειονότητα θα προσληφθεί στη νέα εταιρεία, με νέους μισθούς, βάσει εμπειρίας. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι παρά τα χρέη της εταιρείας προεκλογικά, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν αυξήσεις και έγιναν προσλήψεις.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μείωση των υψηλών αποδοχών των εργαζομένων, πώληση του 75% της επιχείρησης μέσα σε ένα έτος ή πτώχευση σε περίπτωση  αποτυχίας του διαγωνισμού.

Αναφερόμενος στην απο-λιγνιτοποίηση, τόνισε ότι θα γίνει στο τέλος του 2023, που θα κλείσουν όλες οι μονάδες. Ανοικτή ως το 2028 θα μείνει η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», καθώς είναι καινούρια και λιγότερο ρυπογόνα.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράσινος στο χρυσό, αλλά μαύρος στο λιγνίτη.

Τέλος, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες υπογράφεται η συμφωνία για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2 ΓΙΓΑ ΒΑΤ, το όποιο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει