Μηταράκης: «Μέσα στον Φεβρουάριο συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών μεταναστών»
Διεύθυνση Επιστροφών, «η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός στο Βήμα της Κυριακής, η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες.
«Επίσης, παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μια εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή» ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι, επιπλέον, «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».
Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για σημαντική καθυστέρηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «δεν αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά, αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση, την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα ,να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της».
Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη πως «βάσει του νέου νόμου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κρατούνται στα κλειστά κέντρα που δυστυχώς δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη», ενώ πρόσθεσε πως «τα γεγονότα στη Μυτιλήνη δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων».
Το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, δήλωσε ο κ. Μηταράκης, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».
Σχετικά με τον νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός επεσήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς Θεού, είναι λάθος να μην προσπαθείς».
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το υπουργείο θα καταβάλει «μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαρίσουμε τις 87.000 εκκρεμείς υποθέσεις(ασύλου) που υπάρχουν μέχρι 31/12/2019».
Συνάντηση κυβέρνησης – φορέων Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη
Την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που έχει καλέσει η κυβέρνηση.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη σύσκεψη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τους βορειοαιγαιοπελαγίτες της Αθήνας, στις 10 το πρωί της Πέμπτης, στον χώρο έξω από το υπουργείο. «Σε συγκέντρωση για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτησή μας για την επιδεινούμενη μεταναστευτική κρίση, στην οποία έχουμε αφεθεί αβοήθητοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Στο μεταξύ σήμερα, με δήλωση της, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ζητά στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, «να παραβρεθούν και να ενημερωθούν όλοι οι βουλευτές των νησιών του βορείου Αιγαίου, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν κληθεί σε παρόμοιες συναντήσεις».
Στο κτίριο Κεράνη επιστρέφει το υπουργείο Μετανάστευσης
Το κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, είναι και πάλι από αύριο η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο υπουργός, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κίλσεν.