Ενημέρωση με ένα κλικ

Αλέξης Χαρίτσης: Ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

«Περιμένουμε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν περί "γκρίζων ζωνών"»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς στα ελληνοτουρκικά θέματα».

«Οι σαφείς και επίσημες απαντήσεις αποτελούν νομική και πολιτική ασπίδα για τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι: «δυστυχώς, δύο 24ωρα μετά τις αναφορές Ερντογάν σε “γκρίζες ζώνες” ακόμη περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης. Αντί αυτού, τη βλέπουμε να απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει δηλαδή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο Αλέξης Χαρίτσης εκτίμησε ότι «η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας ξεπερνάει όσα ζήσαμε την τελευταία εικοσαετία, κάτι που φαίνεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκικής πλευράς».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υποστήριξε: «Δυστυχώς, αντί για τις κατάλληλες διπλωματικές απαντήσεις, βλέπουμε από την κυβέρνηση σπασμωδικές αντιδράσεις και χειρισμούς που φανερώνουν επικίνδυνο ερασιτεχνισμό.

Είδαμε ανακοινώσεις που συνδέουν τις παραβιάσεις του τουρκικού OrucReis με τον καιρό, είδαμε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυτοδιαψεύδονται.

Δεν είδαμε όμως καμία επίσημη απάντηση στην Τουρκία. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί πόσο κρίσιμο είναι το διακύβευμα και να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα».

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «θα δώσει τη δυνατότητα στα πιο ευάλωτα στρώματα να ανταποκριθούν και σε υποχρεώσεις όπως η αποπληρωμή των δανείων τους. Έτσι θα επανέλθουμε σε συνθήκες “κανονικότητας” και όχι με ευχολόγια».

Υπενθύμισε δε ότι «η ΝΔ προεκλογικά είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού. Δυστυχώς και αυτή η προεκλογική της υπόσχεση παραπέμφθηκε στις καλένδες».

Μιλώντας τέλος για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε φάση οργανωτικής αναβάθμισης και διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κορυφωθεί στο συνέδριο του κόμματός μας.

Είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη, δύσκολη αλλά αναγκαία. Προχωράμε όλοι μαζί και συζητάμε δημοκρατικά και συντροφικά στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με όσα κάνουν τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού».

Και κατέληξε: «Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Από την πλευρά μας θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για συνεννόηση ανάμεσα στις δυνάμεις που αναφέρονται στον προοδευτικό χώρο. Όλοι θα κληθούν να πάρουν θέση στα σκληρά διλήμματα για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει