Ενημέρωση με ένα κλικ

Κ. Χατζηδάκης: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα

Τι ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευτεί γρήγορα και αποφασιστικά σε μια οριζόντια λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα»,  δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η αρχή να γίνεται από τη “μαύρη τρύπα” της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενώ συλλέγει το 40% των απορριμμάτων όλης της χώρας, έχει μείνει δραματικά πίσω στη διαχείρισή τους, συγκριτικά και με άλλες ελληνικές περιφέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, παρέχοντας την απόλυτη στήριξή του στην Περιφέρεια Αττική για την εφαρμογή του Σχεδίου.

«Σήμερα γίνεται το ξεκίνημα για την ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης, για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή διαχείριση απορριμμάτων», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στον κ. Πατούλη, καθώς και σε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ζήτησε δε από τον περιφερειάρχη, να προχωρήσει το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με αποφασιστικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Να κλείσεις τα αυτιά σου στους εραστές της ακινησίας, σε αυτούς που δεν θέλουν να γίνει τίποτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεφύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και της παραδοξολογίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «το 2014 στην Αττική, για λόγους δήθεν προοδευτικής αντίληψης, ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες μονάδες και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τα βουνά των σκουπιδιών στη Φυλή».

«Αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάμε κόντρα στον λαϊκισμό και να ακολουθήσουμε έναν δρόμο κοινής λογικής. Θα πρέπει να γίνει ό,τι γίνεται στην Ευρώπη», επεσήμανε ο ΥΠΕΝ.

‘Αλλωστε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει δια ζώσης ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποστολής.

Μία ημέρα μετά από την περιήγησή του με τον γενικό γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, σε δυο από τις 140 γαλλικές μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης, αποτύπωσε στους μετέχοντες της ημερίδας της περιφέρειας, την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας:

«Κουβεντιάζουμε εδώ και χρόνια για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και υπάρχει “ιδεολογική συζήτηση”. Στη Γαλλία υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες. Ή θα γίνουμε Ευρώπη ή δεν θα γίνουμε», ανέφερε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει