Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων για ΝΔ

«Αγκάθι» το προσφυγικό

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ιδιαίτερα διευρυμένο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Στην έρευνα καταγράφεται επίσης και η αρνητική διάθεση της πλειοψηφίας των πολιτών έναντι του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.

Η κυβερνητική πολιτική έχει θετικό πρόσημο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και χειρισμού των ελληνοτουρκικών, αλλά και στην οικονομία και την υπόθεση των καταλήψεων.

Ικανοποίηση για εκλογή Σακελλαροπούλου στην Προεδρία

Οι πολίτες επικροτούν επίσης, σε ποσοστό άνω του 60%, την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό θεωρείται ως το κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, με ποσοστό 61,9%, την ώρα που η δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυξάνεται.

Ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό δηλώνει μόλις 18,2% (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο), ενώ το 78,5% δηλώνει “καθόλου” και “μάλλον όχι ικανοποιημένο”. Το 79,3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64,9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Θετική αντίδραση και για την εξωτερική πολιτική

Αντιθέτως, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά το μεταναστευτικό – προσφυγικό (με τρίτο την οικονομία), η κυβέρνηση λαμβάνει θετική ανάδραση από τους πολίτες για τη γραμμή που ακολουθεί.

Το 59,6% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο μάλιστα μόλις το 22,9% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση για την απουσία της χώρας, ενώ το 63,2% επικρίνει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου – το 54,5% το θεωρεί πιθανό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41,5%.

Γενικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεντρώνει ικανοποίηση της τάξης του 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. Ωστόσο, ικανοποιημένο με τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μόλις το 24,3%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει θετικές γνώμες για την αντιμετώπιση εκ μέρους της των καταλήψεων κτηρίων (74,6%) και για την οικονομική της πολιτική (60,5%).

Με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή, έχει ενδιαφέρον ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Έτσι κι αλλιώς πάντως η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38,3 % (40,5% τον Νοέμβριο) έναντι 21,3% του ΣΥΡΙΖΑ (23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% (5,3%), ΚΚΕ 4,6% (5,1%), Ελληνική Λύση 4,3% (4,5%) , ΜέΡΑ 25  2,7% (3%). Η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στις 17 μονάδες (17,5 μονάδες τον Νοέμβριο).

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Το 46,2% τον θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό – προηγείται του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%. Ταυτόχρονα με το 62,4% των ερωτηθέντων να έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του και μόλις 35.4% αρνητικές απόψεις, είναι μακράν πρώτος, αλλά και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές απόψεις (Α. Τσίπρας 32,8% έναντι 64,9%, Φ. Γεννηματά 26,7% έναντι 64,9%, Δ. Κουτσούμπας 27% έναντι 61,9%, Κ. Βελόπουλος 21,6% έναντι 69,5%, Γ. Βαρουφάκης 15,9% έναντι 77,9%).

Η πρώτη τριάδα υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έργο και την εικόνα των κυβερνητικών στελεχών αποτελείται από τους Νίκο Δένδια, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Γιάννη Βρούτση, Νίκη Κεραμέως και Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά θετικών απόψεων της πρώτης δεκάδας κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά από 41% έως 56%, ποσοστά που βρίσκονται πάνω από το ποσοστό της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει