Ενημέρωση με ένα κλικ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Εναντιωνόμαστε στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.
Η συμφωνία της κυβέρνησης της Άγκυρας με αυτή της Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς — μεταξύ άλλων — αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
Το σχόλιο του Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο Νετανιάχου είπε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη».
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς την επιβεβαίωσε. «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία», σημείωσε σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά.
«Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει