Ενημέρωση με ένα κλικ

Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισραήλ για τον EastMed

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, που επισημαίνουν ότι στις αρχές του 2020 θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές στην Αθήνα.
Πρόκειται για αγωγό που θα συνδέει τα αποθέματα του φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κανάλι, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ, οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία θα μπουν αρχές του χρόνου. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζει το κανάλι. Όπως αναφέρει, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει