Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: «Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων»

«Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Οικονομικό-Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

«Η χώρα είχε και στο παρελθόν προκλήσεις και ευκαιρίες, έχει και σήμερα και θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και ευκαιρίες και στο μέλλον. Το ζήτημα είναι πώς επιχειρηματικότητα και οικονομικό σύστημα συνεργαζόμαστε ώστε να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις προκλήσεις» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Είχαμε και στο παρελθόν ευκαιρίες με ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά τότε επί μία 4ετία είχαμε περίπου μηδενικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει «νέες προκλήσεις, εξωγενείς, πρωτόγνωρες». «Το ζήτημα είναι, αξιοποιήσαμε ως χώρα τις ευκαιρίες που υπήρχαν σε αυτή την περίοδο ώστε να περιορίσουμε τις προκλήσεις; Μέσα από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι από κοινού επιχειρηματικότητα και πολιτεία τα καταφέραμε τουλάχιστον ικανοποιητικά» τόνισε.

«Βασικό ζητούμενο στην άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι η χώρα να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» πρόσθεσε παραθέτοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει φέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Δηλαδή κάθε χρόνο πηγαίνουμε όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι ένα στοιχείο συλλογικής επιτυχίας» σημείωσε συγκεκριμένα.

«Εχουμε φτάσει να έχουμε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου στο 41%»
Τόνισε ακόμη πως «ζητούμενο και της επιχειρηματικότητας είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι διατηρήσιμη. Θα πρέπει βασικά συστατικά του πλούτου της χώρας όπως είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι η κατανάλωση. Και εδώ τα έχουμε καταφέρνουμε τουλάχιστον ικανοποιητικά» παρατήρησε.

Όπως υπογράμμισε «το 2022 θα είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων».

Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «έχουμε φτάσει να έχουμε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ περίπου στο 41% προσπερνώντας χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία και προσεγγίζοντας χώρες όπως είναι η Πορτογαλία».

Τρίτη συλλογική επιτυχία, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η μείωση της ανεργίας. «Μειώσαμε σημαντικά την ανεργία πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, ενισχύσαμε και δημιουργήσαμε νέο εισόδημα» τόνισε.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «Αδράξαμε τις ευκαιρίες παρά τις προκλήσεις».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει