Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Αιχμές κατά Ερντογάν στον Σολτς – «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα» – Έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων

Στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι από τότε υπάρχει οικονομική πρόοδος σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αμύνεται απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τις επιθέσεις της Τουρκίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται ισότιμα, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θύμισε την τοποθέτηση του Βίλι Μπραντ το 1975 στην Αθήνα για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κάτι το οποίο ο ίδιος προσυπογράφει.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην «πράσινη μετάβαση» και έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας στην Αστυπάλαια.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τον πόλεμο στο έδαφός της σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα του φυσικού αερίου, «θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη».

«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς.

Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης , επίσης τόνισε ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου. “Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο” είπε.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει