Ενημέρωση με ένα κλικ

Παρακολουθήσεις: Ψηφίστηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, με τις θετικές ψήφους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ όπως ήταν γνωστό «παρών» επέλεξε να ψηφίσει η ΝΔ. Σε σύνολο 299 βουλευτών, υπέρ της εξεταστικής ψήφισαν 142 βουλευτές, κατά κανένας βουλευτής και «παρών» 157 βουλευτές.

Αντικείμενο της εξεταστικής, όπως αναφέρει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, είναι «η Εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, η επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, η παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και η έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Όπως τελικώς ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η εξεταστική επιτροπή, θα ερευνήσει συγκεκριμένα, τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ. Όπως πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής η εξεταστική θα αποτελείται από 29 μέλη: 15 από την ΝΔ, 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ 2 από το ΠΑΣΟΚ και από έναν βουλευτή τα υπόλοιπα κόμματα καθώς και έναν ανεξάρτητο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί σε ένα μήνα από την συγκρότηση της ως εθίστε.

Χ. Καστανίδης: Το ΠΑΣΟΚ θέλει διερεύνηση των υποθέσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη και των καταγγελιών του ΚΚΕ
«Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ», τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ως πρώτος ομιλητής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πέραν της νόμιμης επισύνδεσης, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα το λογισμικού υποκλοπών Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη και ειδικότερα για το ποιοι σχετίζονται με αυτό, ποιο είναι το πελατολόγιο κλπ. Όπως είπε, υπάρχουν δημοσιεύματα για αυξημένη χρήση του και θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ιδιωτών που το κατέχουν με την ΕΥΠ. Μήπως η υπηρεσία, σε ένα είδος outsourcing, έχουν αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν δουλειά για λογαριασμό της; Όλα αυτά να διερευνηθούν είπε ο κ. Καστανίδης.

Το επόμενο ερώτημα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είναι ποιοι άλλοι ενδεχομένως, παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικοί; Όπως ανέφερε, έχει προηγηθεί ο δημοσιογράφος Κουκάκης. Αρχικώς υφίσταται τη νόμιμη επισύνδεση, και ακολουθεί η μόλυνση του κινητού του με τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο. «Τι συμβαίνει, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα;». Παράλληλα, ο κ, Καστανίδης είπε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθεί το θέμα που θέτει το ΚΚΕ, για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου, παρατηρώντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα διότι ελέγχει την υπόθεση.

Γ. Κατρούγκαλος: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για τις παρακολουθήσεις και για την έκπτωση του πολιτεύματος.
«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, στην οποία αναφέρθηκε το άρθρο γνώμης που φιλοξένησαν οι New York Times, έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση επί της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Όπως σημείωσε, «ο Κ. Μητσοτάκης ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις καθαυτές αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα προσπαθειών συγκάλυψης».

Ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ είπε: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας. Και κατά πόσον γίνεστε και εσείς συνεργοί μιας συνταγματικής εκτροπής και μιας έκπτωσης του κοινοβουλευτισμού, στο βαθμό που δεν ασκείτε κριτική σε προφανή πράγματα και που δεν ανησυχείτε μήπως και τα δικά σας τα τηλέφωνα παρακολουθούνται».

«Υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καλούμε τη ΝΔ, αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας ή άλλης διακυβέρνησης θέλει. Γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα “δεν ξέρω” ή δεν είναι αρμοδιότητά μας”. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Καιρίδης: Η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών»
«Η ΝΔ θα ψηφίσει παρών στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» ανακοίνωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, στην Ολομέλεια. Υπογράμμισε πως η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, δόθηκε με την πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα προτείνει τη σύσταση δεύτερης Επιτροπής».

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως αυτό το παρών δεν σημαίνει ότι «αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και επισήμανε ότι «εξ’ αρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ».

Ο κ. Καιρίδης μάλιστα χαιρέτησε το γεγονός ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης συμπεριέλαβε στην ομιλία του και τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πήρε απάντηση στα ερωτήματα – Σάπιο θεσμικό πλαίσιο
«Απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες» χαρακτήρισε όλες τις παρακολουθήσεις μιλώντας στο βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως «έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται στο σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο», ενώ σημείωσε πως το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματική έρευνα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργός ότι επιχειρούν να βγάλουν λάδι όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά κι ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τώρα δήθεν μπορεί να διορθωθεί.

Υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα που άσκησαν εξουσία «είναι βουτηγμένα στο βούρκο μέχρι το λαιμό» και συμπλήρωσε πως όλες οι παρακολουθήσεις είναι απαράδεκτες και δεν εξαιρούνται και αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται σ’ αυτό το σκοτεινό, ζοφερό θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει.

«Η σημερινή συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής, επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή. Ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα άλλα κόμματα -πέρα από κάποιες μικρές γενικόλογες αναφορές- ακούμπησαν το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικοί στρατοί και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών – μελών της», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Α. Μυλωνάκης : Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήθελε και ο ίδιος να ακούσει τον λόγο που η ΕΥΠ τον παρακολουθεί
«Καλώ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάει ο ίδιος να μάθει για ποιο λόγο παρακολουθείτο. Διότι αν περιμένει κανένας να βγει ο λόγος αυτός στον αέρα, θα περιμένει πολύ. Δεν θα βγει ποτέ. Αν είναι νόμιμη η επισύνδεση και έπρεπε να παρακολουθηθεί, θα του το πούνε του ίδιου του κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να γίνει, να μην περιοριστεί μόνο στον κ. Ανδρουλάκη αλλά να ερευνηθεί και η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, και οι υποκλοπές, τρεις φορές, του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού, του ΚΚΕ, και πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθεί «το θέμα με τις παρακολουθήσεις βουλευτών το 2015 και το 2016. Δεκαεπτά βουλευτών».

Σ. Σακοράφα : Ναι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Να διερευνηθεί και η υπόθεση του ΚΚΕ
«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ μετά το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς και ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών. Η κ. Σακοράφα τόνισε πως όσα έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια είναι «όχι απλώς ανησυχητικά αλλά τρομακτικά» με τον μεγάλο αριθμό παρακολουθήσεων που γίνονται από την ΕΥΠ που είναι «υπερδεκαπλάσιες» από άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως στην Γερμανία ή την Μεγάλη Βρετανία.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής, όπου θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής σχετικά με το ζήτημα μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει