Ενημέρωση με ένα κλικ

Αέριο: Πιάνει τον στόχο η ΕΕ στην πλήρωση αποθηκευτικών χώρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποθέματα στην ΕΕ έφτασαν έως και το 79,4% στις 27 Αυγούστου σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe.

Η αποθήκευση αερίου βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών από την τροφοδοσία και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση της προσφοράς καθώς η Gazprom ξεκινά απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream την Τετάρτη.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα κράτη να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο καθώς αναμένεται να χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο τη Δευτέρα, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η πτώση των τιμών φέρνει κάποια ανακούφιση μετά από ένα έξαλλο ράλι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Στην Πολωνία, τα αποθέματα έφτασαν σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ και οι αποθήκες στην Πορτογαλία ήταν πλήρης. Τα ιταλικά αποθέματα βρίσκονται στο 81%, ενώ τα ουγγρικά στο 62% και τα βουλγαρικά στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της GIE.

Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να επιτύχουν τον εγχώριο στόχο του Οκτωβρίου, 85% πληρότητα, ήδη τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Κυριακή.

Αλλά ακόμη και με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να περάσει τον χειμώνα εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το έθνος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της ΕΕ, επανεκκινεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Επίσης, αγωνίζεται να ενεργοποιήσει νέα υποδομή για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τους δύο πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς να ξεκινούν αυτό το χειμώνα.

Με περισσότερο από 90% πληρότητα η Γαλλία θα πρέπει να έχει αρκετό καύσιμο για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Claire Waysand.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει