Ενημέρωση με ένα κλικ

Kίνημα Αλλαγής: Πώς θα λειτουργεί ο Ανδρουλάκης στη Βουλή, η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και η ευρωβουλή

Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής - Ξεκίνησε τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του

Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής – Ξεκίνησε τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του

Το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργεί στην ελληνική Βουλή, με δεδομένο ότι δεν είναι βουλευτής, διαμορφώνει αυτές τις μέρες ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν, με περιπτώσεις που ένας πρόεδρος κόμματος δεν είναι μέλος των «300», δεν υπάρχει πρόσφατη ή πλούσια και έτσι ο κ. Ανδρουλάκης είναι αναγκασμένος να ανοίξει ένα καινούργιο δρόμο σε αυτό το πεδίο, απαντώντας και σε όσους έλεγαν προεκλογικά ότι αυτό θα είναι ντεζαβαντάζ για το ΚΙΝΑΛ.

Η πρώτη κίνηση είναι να έχει μία βάση στη Βουλή, ένα γραφείο -πήρε ήδη αυτό που ανήκε στην Φώφη Γεννηματά– και να βάλει στο πρόγραμμά του πολλές δραστηριότητες, συσκέψεις και άλλες συναντήσεις στο κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, σήμερα το πρωί μετέβη στη Βουλή σχετικά νωρίς και είχε σύσκεψη με συνεργάτες του στις 11.30 το πρωί.

Πρόθεσή του είναι να συγκαλεί συχνά συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και να απευθύνει ομιλίες με τις κατευθυντήριες γραμμές για όποια μεγάλα πολιτικά θέματα προκύπτουν, ώστε να επικοινωνεί το δικό του, προσωπικό στίγμα ως ο ηγέτης της παράταξης. Συνεργάτες του λένε ότι οι ομιλίες αυτές θα είναι σύντομες, όπως ήταν και η πρώτη που έκανε το απόγευμα της Τρίτης, όταν και εισηγήθηκε τις προτάσεις του για τη διάταξη των στελεχών. Το Σάββατο το πρωί επίσης θα μιλήσει και πάλι στην κοινοβουλευτική ομάδα ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού το βράδυ της ίδιας μέρας.

Η συγκρότηση της ομάδας κρούσης ήταν αποκλειστικά δική του ευθύνη, καθώς η σχετική πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ οι επιλογές του δεν προκάλεσαν ιδιαίτερες τριβές ούτε στο παρασκήνιο.

Η τοποθέτηση του δυναμικού Μιχάλη Κατρίνη, στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αναμενόμενη μετά το ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, που έδωσε το εκλογικό σώμα της Κυριακής, ενώ ο βουλευτής Ηλείας έχει ήδη δώσει θετικά δείγματα γραφής από το προηγούμενο διάστημα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δίπλα στον Κώστα Σκανδαλίδης. Ο έμπειρος πολιτικός, βουλευτής της Α’ Αθήνας και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον αρμό που συνδέει την παλιά με τη νέα γενιά της παράταξης και θα προσθέτει πολιτικό βάρος και κύρος στην εικόνα της νέας ομάδας, πλαισιωμένος τώρα από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που ανέλαβε δεύτερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Μέσω… ευρωβουλής

Ένα ακόμα πεδίο που θα συμπληρώνει την κοινοβουλευτική παρουσία του κ. Ανδρουλάκη είναι η δράση του ως ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας θα επιχειρεί παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισε να παραμείνει στην ευρωβουλή ο κ. Ανδρουλάκης και μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, είναι η δυνατότητα που του δίνεται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο (κυρίως στο δεύτερο θα πηγαίνει) να συμμετέχει σε διεργασίες και να μιλά για κρίσιμα θέματα, που έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως τα ελληνοτουρκικά, το σύμφωνο σταθερότητας, η πράσινη ανάπτυξη και άλλα. Παρότι σε ένα μέρος των συνεργατών του παραμένει η σκέψη ότι πρέπει σταδιακά να απεγκλωβιστεί από το ευρωκοινοβούλιο ώστε να έχει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, η δυνατότητα θεσμικών κινήσεων ως ευρωβουλευτής, αλλά και η ίδια αυτή η ιδιότητα (του ευρωβουλευτή), με το κύρος που έχει, τον οδηγεί στην απόφαση να παραμείνει.

Η αντιπολιτευτική γραμμή

Όσο για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκεί το Κίνημα Αλλαγής υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, το μήνυμα το έδωσε ο ίδιος χθες και το αναλύουν και οι συνεργάτες του. Δεν υπάρχει σκληρή ή μαλακή αντιπολίτευση, λένε, αλλά «αποτελεσματική αντιπολίτευση». Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιδοθούν σε φωνές και αντάρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «είδαμε και πόσο ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ μία τέτοια τακτική».

Διαμηνύουν ότι θα διατυπώνεται και καταγγελτικός λόγος, όπου η κυβέρνηση κάνει σοβαρά λάθη, αλλά πάντα θα υπάρχουν και εποικοδομητικές προτάσεις, που θα συνοδεύουν τις καταγγελίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει