Ενημέρωση με ένα κλικ

Πιερρακάκης: Ως το ’25 ψηφιακά σχεδόν όλη η εξυπηρέτηση του πολίτη

«Θα μπορούμε να πούμε ότι όλη ή σχεδόν όλη η εξυπηρέτηση του πολίτη από το δημόσιο θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά στα τέλη του ’25», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στα Παραπολιτικά 90,1. «Η χώρα μας θα μπει άμεσα στην εποχή του 5G». Σημείωσε δε πως «μέσα στο επόμενο 12μηνο τα περισσότερα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν δημοπρατηθεί».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ακόμη: «Ανακοινώσαμε πριν από λίγο ένα πρόγραμμα 320 εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα, ένα κομμάτι είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα 90 εκατομμύρια, αυτό αφορά τους πιο μεγάλους δήμους πάνω από 100 χιλιάδες, αυτοί είναι 16 δήμοι εκεί προσθέτουμε τα Τρίκαλα που είναι ο 17ος γιατί τα Τρίκαλα έχουν ξεχωρίσει είναι μια πολύ έξυπνη πόλη και αρκεί κανείς να επισκεφτεί τα Τρίκαλα για να το βιώσει.

Άρα έχουμε ένα κομμάτι που αφορά αυτούς τους δήμους και το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους υπόλοιπους».

«Κάθε δήμος της χώρας θα έχει ένα budget δεδομένο ανάλογα με τον πληθυσμό. Εδώ είχαμε ένα δίλημμα, το ένα δίλημμα θα ήταν να πάμε σε μια φιλοσοφία, το είχαν προσπαθήσει άλλοι στο παρελθόν απέτυχε, να πάρουμε μόνο κεντρικές πλατφόρμες.

Αυτό θα αποτύγχανε εδώ στην Ελλάδα γιατί έχεις τα Τρίκαλα που έχουν κάνει το άλφα, έχεις έναν άλλο δήμο που έχει κάνει το βήτα, στην άλλη άκρη όμως ούτε μπορείς να τ΄αφήσεις τελείως ελεύθερο και να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Πρέπει να κάνεις λοιπόν ένα μενού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ο κ. Λιβάνιος είναι ο «αρχιτέκτονας» του προγράμματος, διαμορφώνουμε ένα μενού συγκεκριμένων τεχνολογικών επιλογών. Ένα παράδειγμα τεχνολογίες για το έξυπνο parking, άλλο παράδειγμα στους παιδικούς σταθμούς στους δήμους συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν την πρόοδο του παιδιού τους. Κυβερνοασφάλεια…

Εμείς θα δώσουμε ένα μενού πολλαπλών δυνατοτήτων και θέλουμε να δώσουμε μενού γιατί ο καθένας έχει κάνει άλλα πράγματα και δεν θέλουμε να πάμε να μπλοκάρουμε, να σταματήσουμε κάτι καλό που γίνεται. Θέλουμε να δώσουμε νέες δυνατότητες στους δημάρχους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις πολεοδομίες, διευκρίνισε: «Οι πολεοδομίες ανήκουν στους δήμους, είναι ένα μεγάλο κομμάτι γραφειοκρατίας προβληματικό γιατί το χαρτί δεν έχει ψηφιοποιηθεί, το χαρτί δεν έχει γίνει πληροφορίες.

Αυτό ισχύει στις πολεοδομίες, στα υποθηκοφυλακεία, στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια σε πολλά σημεία της χώρας. Προβλέψαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια για να μετατραπεί το χαρτί σε πληροφορία. Άρα ειδικά για τις πολεοδομίες εκεί θα υπάρξει ένα κεντρικό έργο όσοι δεν έχουν πάρει κονδύλια από το Τρίτσης για να ψηφιοποιήσουν την πολεοδομία τους θα τους το κάνουμε εμείς, θα το κανει το ΤΕΕ. Άρα η ιδέα είναι να έρθουν οι δήμαρχοι, δια της ΚΕΔΕ πρότεινα, να μας πουν διαδικασίες που αλληλεπιδρούν με τους δημότες».

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει