Ενημέρωση με ένα κλικ

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού

Το μήνυμα ότι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού και ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η συνολική πρόταση – πακέτο για την ανάκαμψη, το επονομαζόμενο Recovery Plan -το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχει την προοπτική να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, που θα δημιουργεί πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, διατηρώντας τον στόχο της επίτευξης μίας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050.

Η εν λόγω πρόταση – πακέτο περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου Next Generation EU ύψους 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027, ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.

 Στη χώρα μας αναλογούν 32 δισεκ. ευρώ (22,5 δισεκ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισεκ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Το σχέδιο ανάκαμψης έχει στο επίκεντρό του την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και βασικοί του άξονες είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, οι πράσινες μεταφορές, οι ΑΠΕ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο Υπουργός, τόνισε στην ομιλία του ότι όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, αποτελεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση. Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δύναται να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας και να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση μιας περισσότερο ανθεκτικής, βιώσιμης και μελλοντικά ασφαλούς Ευρώπης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει