Ενημέρωση με ένα κλικ

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Απειλείται η ζωή των δελφινιών

Κινδυνεύουν από απαγορευμένα χημικά

Στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου τα δελφίνια απειλούνται από την ένα νέο κίνδυνο που αποτελούν για τη ζωή τους τα χημικά τα οποία, αν και απαγορευμένα, εντοπίζονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το διάστημα 2010-2015 τριπλασιάστηκαν τα επίπεδα των χημικών που εντοπίζονται στους ιστούς δελφινιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η δειγματοληψία έγινε σε δύο είδη δελφινιών που θεωρούνται ευάλωτα.

Με ειδικά βέλη, οι επιστήμονες πήραν δείγματα δέρματος και λίπους, 5 χιλιοστών, από τα δελφίνια, ενώ αυτά κολυμπούσαν.

Οι επιστήμονες δύο πανεπιστημίων- Flinders University και Southern Cross University- εξέτασαν τα επίπεδα PCB (πολυχρωριωμένο διφαινύλιο), DDT (διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) και HCB (εξαχλωλοβενζόλιο) σε ιστούς δελφινιών το 2009 και το 2010 και μετά πήραν ξανά δείγματα από το 2014 έως το 2016.

Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί εδώ και χρόνια. Όμως, σε δείγμα από θηλυκό δελφίνι εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις PCB που έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες. Πρόκειται για χημικό που έχει απαγορευθεί στην Αυστραλία από το 1975.

Το 68% των δελφινιών από τα οποία πήραν δείγματα είχαν επίπεδα χημικών αρκετά υψηλά για να επηρεάσουν την υγεία τους και την επιβίωση τους μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο δρ. Ντανιέλε Κανιάτσι του Southern Cross University. «Αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με γεγονότα υψηλής θνησιμότητας.

Ξέρουμε ότι έχουν επιπλοκές στην υγεία και μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των δελφινιών και να τα κάνουν πιο ευάλωτα σε άλλες ασθένειες», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί στην Αυστραλία και άλλες μεγάλες χώρες, αλλά «αντέχουν» για καιρό, εξαιτίας των συστατικών τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει