Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι ωκεανοί του πλανήτη οδεύουν προς νέα ρεκόρ θερμοκρασιών λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο

Προειδοποιήσεις από το παρατηρητήριο Copernicus για την άνοδο της θερμοκρασίας στις θάλασσες και τον κίνδυνο ακραίων κλιματικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ωκεανοί του πλανήτη παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια, οδεύοντας σε ρεκόρ θερμοκρασιών ακόμη και μέσα στον Μάιο, καθώς προδιαγράφεται η επιστροφή του ισχυρού φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλεί σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο του κλίματος Copernicus. Οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών, εξαιρουμένων των περιοχών στους πόλους της Γης, άγγιξαν τον Απρίλιο το απόλυτο ρεκόρ του 2024.

Η Σαμάνθα Μπέρτζες, στρατηγική διευθύντρια αρμόδια για την παρακολούθηση του κλίματος στο ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προβλέψεων, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ζήτημα ημερών να καταγραφούν νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ στην επιφάνεια των θαλασσών. Τα κύματα ζέστης εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις, από τον Ειρηνικό ωκεανό στον ισημερινό έως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Μεξικού. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ξεκινά συνήθως την άνοιξη, αναμένεται να επηρεάσει δραστικά το κλίμα, προκαλώντας ξηρασίες σε περιοχές όπως η Ινδονησία και καταρρακτώδεις βροχές στο Περού.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επισημαίνει ότι η επιστροφή του φαινομένου είναι εξαιρετικά πιθανή από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το Ελ Νίνιο λειτουργεί συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή την καύση ορυκτών καυσίμων. Ορισμένοι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το επερχόμενο φαινόμενο ενδέχεται να είναι τόσο ισχυρό όσο το «σούπερ Ελ Νίνιο» της περιόδου 1997-1998, δημιουργώντας φόβους ότι το 2027 θα αποτελέσει ένα έτος με ακραία ρεκόρ ζέστης παγκοσμίως.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com