Ενημέρωση με ένα κλικ

Σενάριο τριών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον, θα σημάνει και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι με βάση το Σύνταγμα, η διαδικασία των ψηφοφοριών θα πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, δηλαδή έναν μήνα πριν από τις 13 Μαρτίου, κυβερνητικές τοποθετούν χρονικά την έναρξή της τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμώντας  ότι 10-15 ημέρες είναι επαρκής χρόνος για να καταθέσουν τα κόμματα τις θέσεις τους και να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.
Το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δε συνδέεται πλέον με την θητεία της κυβέρνησης, λειτουργεί μεν εκτονωτικά, δεν αφαιρεί ωστόσο τα πολιτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας παίζουν ήδη ένα πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων, οι οποίες θα επιδράσουν στο πολιτικό κλίμα και θα επηρεάσουν και τη διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του εκλογικού νόμου που θα «τρέξει» παράλληλα, αφού η κατάθεσή του αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου.
Στόχος τόσο του κ. Μητσοτάκη, όσο και του κ. Τσίπρα είναι να εγκλωβίσουν το Κίνημα Αλλαγής. Ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη δεύτερος στόχος είναι να βρει υποψήφιο που θα μπορούσε να προκαλέσει τη στήριξη των ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, Ελληνικής Λύσης, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση, πλην της ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στην οποία έχει επιμείνει. Για κάποιους για να την «κάψει» και για κάποιους άλλους επειδή είναι η μόνη λύση για να μην έχει εντάσεις στο εσωτερικό του.
Ειδικά για τον κ. Τσίπρα, δεύτερος στόχος είναι να φέρει στην δική του πλευρά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Οι πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν ο κ. Μητσοτάκης δεν καταλήξει στην ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου – να ψάχνει και εκείνος για πρόταση που αφενός θα βάλει δύσκολα στο Κίνημα Αλλαγής και αφετέρου θα δελεάσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 να τη στηρίξουν, με πρόσωπο που δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι δε γνωστή, μέσω διαρροών από την Προεδρία Δημοκρατίας, ότι ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος, κόντρα στον υποψήφιο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, αν ο πρωθυπουργός δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις στο παρασκήνιο που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι , προκειμένου να κερδίσει τουλάχιστον τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής που έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει πρόσωπο εκτός Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα εκτός του χώρου της ελληνικής Δεξιάς. Ο ίδιος στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δύο εβδομάδες πριν,  έκανε λόγο για πρόσωπο που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα.
Παράλληλα, λέγεται ότι και ο κ. Τσίπρας αναζητεί πρόσωπο για να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής ή να το διχάσει, πρόσωπο που δε θα έχει στενή ή ευρύτερη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί είναι το Κίνημα Αλλαγής να προτείνει δικό του υποψήφιο, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την πίεση που θα ασκήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να εμφανιστούν τρεις υποψηφιότητες στο ξεκίνημα της κούρσας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει