Ενημέρωση με ένα κλικ

Αλλάζει η μορφή η Καισαριανή – Έργα 20 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη μορφή της Καισαριανής και τον εμβληματικό χώρο του Σκοπευτηρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε επίσκεψή του στο δημαρχείο της πόλης.

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στόχος των έργων, είναι να αξιοποιηθεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και να αναδειχθεί η Καισαριανή σε έναν υπερ-τοπικό πόλο ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους επισκέπτες.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, σκοπός του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης είναι «να αναδείξουμε την ιστορία της και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών της καλύτερη, με περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές για τους νέους ανθρώπους που αξίζει να αγαπούν τη γειτονιά και την πόλη, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους ή ήρθαν από άλλες περιοχές της Αθήνας σε μια γειτονιά που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι η ενότητα των Ελλήνων κι επισήμανε, ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, «η Καισαριανή πρέπει να είναι ένα σύμβολο της Εθνικής μας ενότητας».

Τα έργα που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος είναι τα εξής:

Αστική Αναζωογόνηση

Στον ιστορικό αυτό χώρο των 465 στρεμμάτων έχουν ωριμάσει και θα προταθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

Σκοπευτική εταιρεία: Θα γίνει αποκατάσταση πτέρυγας όπου θα στεγαστεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος κ.ά.

Το ιστορικό κέντρο «Χάραμα» θα αποκατασταθεί και θα γίνει χώρος διδασκαλίας μουσικών παραδοσιακών οργάνων, θα στεγάσει αρχείο ρεμπέτικου τραγουδιού, μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.

Θα διαμορφωθεί πάρκινγκ έξω από το Χάραμα

Θα δημιουργηθεί ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων

Θα αναπλαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις (υπαίθρια γυμναστήρια κ.ά.)

Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές

Θα δημιουργηθεί πάρκο δεσποζόμενων ζώων, ενώ μελετάται η κατασκευή τοίχου αναρρίχησης και πίστας σκέιτμπορντ

Αστικός εξοπλισμός θα γίνει στο σύνολο του Σκοπευτηρίου (φωτισμός, παγκάκια, μονοπάτια, περίφραξη, βρύσες κ.λπ.)

Η πλατεία της Καισαριανής, η οποία απέχει από το Σκοπευτήριο δύο οικοδομικά τετράγωνα θα αναπλαστεί στο σύνολό της με ψυχρά υλικά, έξυπνο φωτισμό, φύτευση κ.ά.

Συμπληρώνεται το έργο αυτό με την ανάπλαση της κεντρικής οδού Εθνικής Αντιστάσεως, μήκους 1800 μέτρων, στα πεζοδρόμια που θα ελευθερωθούν αλλά και στο μεσαίο διάζωμα.

Σε όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις θα γίνει υπογειοποίηση καλωδίων και τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων.

Το έργο αυτό θα υποστηριχθεί με συνοδά υπο-έργα που περιλαμβάνουν βασικό μελετητή, μελέτη κυκλοφοριακής αγωγής, αρχαιολογική επίβλεψη, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας κ.ά.

Μελέτες

Ο Δήμος Καισαριανής προτίθεται να υποβάλλει τρεις μελέτες. Ειδικότερα, θα αφορούν:

Κατασκευή πάρκινγκ στο Κρητικόπουλο, που θα περιλαμβάνει στο πάνω μέρος πράσινο σημείο με γωνιά ανακύκλωσης

Γίνεται προσπάθεια αποδέσμευσης χώρου για σχολείο και θα ζητηθεί η σχετική μελέτη

Επιπλέον, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς ακινήτου που θα στεγάσει το “σπίτι του Μικρασιάτη”.

Ο Δήμος διενεργεί τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και θα ζητήσει, σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, επιπλέον μελέτες και παρεμβάσεις, όπου απαιτηθούν. Επίσης, θα υποβάλλει αίτημα για συντήρηση των σχολείων, καθώς και αθλητικών χώρων.

Δράσεις ηλεκτροκίνησης

Μελετάται ο χώρος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ο Δήμος θα προτάξει λεωφορεία για αστική συγκοινωνία και λοιπά οχήματα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καισαριανής, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις της περιοχής, να συνδράμουν το έργο της δημοτικής αρχής. «Δεν μπορώ να πιστέψω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει έστω κι ένας πολίτης αυτού του Δήμου, έστω και μία παράταξη, έστω κι ένας άνθρωπος, ο οποίος να μη θέλει να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα παρουσιάσαμε προηγουμένως.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την πόλη. Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα την υλοποιήσουμε. Κι η ιστορική γειτονιά της Καισαριανής θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά στο παρόν και στο αύριο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα γίνει ένας τόπος που αξίζει να ζεις και για την ιστορία και για το επίπεδο ζωής του σήμερα και για τις προοπτικές του αύριο. Ένας τόπος έλξης για πάρα πολλούς, για χιλιάδες, πραγματικά, ανθρώπους που θα γνωρίσουν την Καισαριανή του αύριο, όλων των πολιτών».

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική για την πόλη, καθώς όπως είπε, τα έργα θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Τόνισε ακόμη ότι ο υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε το αποτέλεσμα της εργασίας που έκανε ο Δήμος σε δύσκολες συνθήκες λόγω κορονοϊού.

Στη συνέχεια, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καισαριανής, καθώς και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο, όπου και απόθεσε λίγα λουλούδια στο Μνημείο των εκτελεσθέντων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει