Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπακογιάννης σε Βορίδη-Θεοδωρικάκο: Να μπει τέλος στην «παράλυση» του κέντρου από συγκεντρώσεις

Παρέμβαση για το ζήτημα της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών από τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις που προκαλούν συχνά το κλείσιμο του κέντρου σε ώρες αιχμής κι έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις βασικές οδικές αρτηρίες έκανε σήμερα με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι είναι γνώστες του προβλήματος, ο κ. Μπακογιάννης τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης. «Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών, σας εκφράζω για ακόμη μία φορά την αγανάκτησή τους, αφού καθημερινά πλέον ταλαιπωρούνται από πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να περιηγηθούν στην Αθήνα. […] Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων» αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στην επιστολή του διατυπώνει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν – κατά τον κ. Μπακογιάννη – βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:

1. Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. «Ασφαλώς και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διαμαρτυρία, όμως εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας» επισημαίνει και προσθέτει: «Η αναλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεσμεύεται, σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μας διευκόλυνε αν εφαρμοζόταν σε κάθε περίπτωση».

2. Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής μαζικών αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα. «Σεβόμενοι κάθε τέτοιου είδους διοργανώσεις και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργάσιμές μερες και ώρες σε μία πόλη που καθημερινά εξυπηρετεί  σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους» υπογραμμίζει ο κ. Μπακογιάννης.

3. Ο δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Ο δήμος οφείλει να έχει λόγο, όχι μόνο γνωμοδοτικό, αλλά και αδειοδοτικό για ό,τι συμβαίνει στην πόλη» τονίζει με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων προς τους κ.κ. Βορίδη και Θεοδωρικάκο. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής» αναφέρει.

Ο κ. Μπακογιάννης κλείνει την επιστολή του ευχαριστώντας θερμά τους δύο υπουργούς και τονίζει ότι προσβλέπει στη θετική ανταπόκρισή τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει