Ενημέρωση με ένα κλικ

Covid-19: Κορυφαίες φαρμακευτικές δεσμεύονται για την ασφάλεια του εμβολίου

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, BioNTech και GlaxoSmithKline, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19, εν μέσω παγκόσμιας κούρσας για την εξεύρεση θεραπείας.

Σύφμωνα με τους Financial Times, ανώτατα στελέχη από κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να καταστήσουν σαφή «τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για ανάπτυξη και δοκιμή πιθανών εμβολίων για την Covid-19 σύμφωνα με υψηλά ηθικά πρότυπα και ορθές επιστημονικές αρχές», όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Τρίτη.

Τα εμβόλια χρειάζονται συνήθως χρόνια για να αναπτυχθούν, με αυστηρές δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς, και γι’ αυτό αυξάνονται οι φόβοι ότι μια θεραπεία θα βρεθεί βιαστικά για πολιτικούς σκοπούς, πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι άλλες εταιρείες που υπογράφουν την παραπάνω δήλωση είναι οι Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer και Sanofi.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν διαδικασίες και πρότυπα από εξειδικευμένες ρυθμιστικές αρχές, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συμπεριλαμβανομένης της υποβολής μόνο για επείγουσα χρήση μιας θεραπείας μετά την ολοκλήρωση μεγάλης κλίμακας μελετών φάσης 3 που δείχνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, ο επικεφαλής της FDA είπε ότι ήταν πρόθυμος να παρακάμψει τη συνήθη διαδικασία έγκρισης για να εγκρίνει ένα εμβόλιο Covid-19 το συντομότερο δυνατό, εάν αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει