Ενημέρωση με ένα κλικ

Παρατηρητήριο Covid-19: Η πορεία της Ελλάδας από 20 ως 27 Μαΐου

Εξαιρετικά μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά ημέρα στη χώρα μας, όπως σημειώνει στη δεύτερη έκθεση προόδου του το Παρατηρητήριο Covid-19 για το διάστημα 20 με 27 Μαΐου.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο μέσος όρος θανάτων επίσης γνώρισε δραματική πτώση ενώ τα τεστ κορωνοϊού παγιώθηκαν στις 3.000 ανά εβδομάδα.

Η έκθεση καταγράφει ακόμα έντονη ενίσχυση της κινητικότητας του κόσμου, ειδικότερα όσον αφορά τα πάρκα, ενώ μειώθηκε και η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, παρά την άρση των μέτρων τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε 6 κατά μέσο όρο ημερησίως ενώ ο αντίστοιχος των θανάτων σε μόλις έναν. Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στους 19, κάτι που όπως τονίζεται είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων να ανέλθει στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα τεστ κορωνοϊού, αυτά αυξήθηκαν σημαντικά αφού ανά 1.000 κατοίκους ανήλθαν σε 14,87 από 13.04. Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25.05), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.

Ως προς τις μετακινήσεις του κόσμου τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν τα πάρκα, όπου η μετάβαση άγγιξε το 74%. Σε καταστήματα έφτασε το 25% ενώ για είδη πρώτης ανάγκης (φαγητά, φάρμακα) το 14%. Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη κινητικότητα, παρέμεινε σταθερή στο 24%.

Αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα, καταγράφηκε εκ νέου σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (παγιώθηκε στο 8%) ενώ από τα μέσα Μαΐου η μείωση κατανάλωσης έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα με καθοδική τάση, κάτι που σημαίνει πως η ζήτηση αρχίζει να προσεγγίζει την περσινή.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του τριμήνου Μαρτίου-Μαΐου αυξήθηκαν κατά 9% συγκριτικά με την ίδια εποχή πέρυσι, ενώ μόνο για τον Μάιο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 16%. Η αύξηση αυτή μείωσε σημαντικά την αξία τους. Αναλυτικά, η αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 1,5% συγκριτικά με πέρυσι, όπου και βρισκόταν οριακά στο 0%. Ειδικά για τον Μάιο, η αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 9%. Ενδεχομένως, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να έχει επιφέρει έναν αντίκτυπο στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί και θα απαιτηθούν πρόσθετα δεδομένα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μειωτική αυτή τάση αναστρέφεται ή διατηρείται.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των συστημικών τραπεζών, αφού για όλο αυτό το διάστημα παρατηρήθηκε μείωση 17% στο ύψος της διατραπεζικής δαπάνης μέσω mobile, internet banking καθώς και καρτών, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Μείωση υπέστησαν και τα έσοδα της ΑΑΔΕ κατά 14% για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ του ΕΦΚΑ 18% και των τελωνείων 18,5%, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αισθητή πρόοδος συγκριτικά με την πρώτη έκθεση.

Τέλος οι εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε ελαφρά, καθώς από την πτώση που παρουσίαζε πέρυσι ύψους 36% μειώθηκε στο 35%. Το ίδιο ισχύει και για τις εισαγωγές που αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει