Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΟΕΔΗΝ: Στην Εντατική η δημόσια Υγεία, κινδυνεύουν ασθενείς

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και κονδύλια για τη δημόσια Υγεία, «που το 2020 τη βρίσκει στην Εντατική», ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που δηλώνει αντίθετη και προεξοφλεί πως θα αντιδράσει στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο υπουργός Υγείας την Πρωτοχρονιά βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου «οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό είναι 40%. Λειτουργούν έξι από τα εννέα χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους οκτώ μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις οκτώ ώρες».

Στις 4 Ιανουαρίου ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε και τον «Ευαγγελισμό», όπου κατά την ΠΟΕΔΗΝ «οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές  ώρες, αναπτύσσονται πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%».

Στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός αργά τη νύκτα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία». «Συνομίλησε με το προσωπικό στα ΤΕΠ. Ουδεμία παρέμβαση έκανε για να προηγηθεί στην εφημερία ασθενής. Στα ΤΕΠ γίνεται διαλογή ασθενών (σε όποια υπάρχει προσωπικό) και προηγούνται οι ασθενείς με τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ταλαιπωρία όλων είναι μεγάλη. Έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσονται μετά από χρόνια ράντζα» υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Όπως σημειώνει, οι επισκέψεις του υπουργού Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία «για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, δεν θα γλιτώσουν τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Το προσωπικό λιγοστεύει. Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και κονδύλια. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ. Ποιοτική Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών δεν πρόκειται να υπάρξει».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θεωρούν πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η λύση για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας είναι οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ότι η εγκατάσταση του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία θα επιλύσει τις παθογένειες του συστήματος. Ξεχνάνε όμως ότι η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη.

Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%. Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες, αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν τη Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα, παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη…

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία, αν και έχουν χρέη 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δισ. ευρώ).

Πού λοιπόν θα βρεθούν χρήματα να γίνουν επενδύσεις και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

«Γι’ αυτό προτίθενται να τα εκχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα μέσω των συμπράξεων. Ένα σύστημα υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια το οποίο διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 224 στην Αττική, για να εξυπηρετούν 6 εκατ. πληθυσμό, με λίστα αναμονής 45-50 διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους τώρα που αναμένεται να αυξηθεί με την έξαρση της γρίπης, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την λειτουργία του. Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ, κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει.

Ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται. Συνολικά 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018,2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Σε άλλους τομείς του κράτους έγιναν προσλήψεις. Στην Υγεία όχι.

Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε όμως θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200-1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι κατά μέσο όρο οι ετήσιες αποχωρήσεις, 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων.

Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν. Διακόπηκαν χειρουργεία. Δεν γίνονται τοκετοί. Μόνο αεροδιακομιδές» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνουν, «πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υφίσταται. Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Απαράδεκτη είναι η κτηριακή τους κατάσταση. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές ακάλυπτες βάρδιας, ειδικά τώρα τον χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ μαρτυρούν την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Πού είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, που το μόνο που βλέπουμε να υπάρχει είναι ταμπέλες έξω από υπάρχουσες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία); Πού είναι οι οικογενειακοί γιατροί; Όποιον ιδιώτη γιατρό επισκέπτεται ο ασθενής, πληρώνει από την τσέπη του. Ακόμη και τα εμβόλια γρίπης, συνταγογραφούνται προς 5 ευρώ, που για πολλούς είναι αποτρεπτικό.

Οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση. Τα φαινόμενα βίας σε βάρος του προσωπικού πολλαπλασιάζονται. Καμία νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό, την οποία αναμένουμε από το Σεπτέμβριο του 2019.

Με εργασιακά εξουθενωμένους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, μη ενταγμένους στα ΒΑΕ, δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.

Θύματα όλων αυτών είναι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, κινδυνεύει η ζωή τους» υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει