Ενημέρωση με ένα κλικ

H άνοδος της ελληνικής startup σκηνής – ποιες εταιρείες διακρίθηκαν το 2019

Ελπιδοφόρο διαγράφεται το μέλλον των ελληνικών καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στο τελευταίο της report η πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας Found.ation και το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).  Τα στοιχεία για τη φετινή χρονιά δείχνουν ότι οι ελληνικές startup εταιρείες πέτυχαν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.

Η μελέτη καταγράφει και τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικού ενδιαφέροντος startups. Της λίστας αυτής ηγείται η Persado με 83,6 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Workable με 73,83 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Blueground με 70,43 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες θέσεις στην ίδια λίστα καταλαμβάνουν η Balena (28,19 εκατ. ευρώ), η Hellas Direct (23,8 εκατ. ευρώ), η Softomotive (21,75 εκατ. ευρώ), η Netdata (18,9 εκατ. ευρώ), η Metamaterial Technologies (16,26 εκατ. ευρώ), η Pollfish (15,5 εκατ. ευρώ) και η Viva Wallet (15 εκατ. ευρώ).

Blueground

Μόλις τον Οκτώβριο η Blueground ολοκλήρωσε έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. δολ. από το ευρωπαϊκό fund Prime Ventures και το αμερικανικό fund WestCap. Με τη νέα χρηματοδότηση, τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει η Blueground ανέρχονται στα 78 εκατ. δολ., κατατάσσοντάς την μεταξύ των εταιρειών με την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση ενισχύει τον σχεδιασμό για επέκταση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με την εταιρεία να έχει ήδη σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ – με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη το 2017. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Blueground, οι επόμενοι στόχοι ήταν οι αγορές του Λονδίνου, Παρισιού και Σιάτλ.
Μέσα σε έξι μόλις χρόνια, η Blueground έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο του real estate. Ξεκίνησε το 2013 με αντικείμενο τη μίσθωση και διαχείριση ακινήτων, τα οποία μεταμορφώνει σε πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών για να τα διαθέσει στη συνέχεια σε στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και άλλων οργανισμών, για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής.
Τελικός στόχος της εταιρείας, που σήμερα έχει παρουσία σε 9 πόλεις σε όλο τον κόσμο (Αθήνα, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Σικάγο, Βοστόνη, Ουάσινγκτον, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι) με πάνω από 2.800 επιπλωμένα διαμερίσματα, είναι να φτάσει τα 50.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις μέχρι το 2023. Στην Αθήνα, αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται πάνω από 600 ακίνητα και στοχεύει να φτάσει τα 1.000 μέχρι τα τέλη του 2020.

Netdata

Το Σεπτέμβριο η νεοφυής εταιρεία Netdata είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 15,5 εκατ. ευρώ από την αμερικανική Bain Capital Ventures και το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital.
Δημιουργήθηκε από τον Κώστα Τσαούση, πρώην COO σε γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως η Viva και η HOL. Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησε σαν παράλληλη ασχολία τη δημιουργία ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό να μπορεί να παρακολουθεί σε βάθος την απόδοση των διάφορων υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούσε στην εταιρεία που εργαζόταν, χωρίς να χρειάζεται η ομάδα να δαπανά πολύτιμους πόρους σε εμπορικές άδειες ή σε χρόνο για την εγκατάσταση και ρύθμιση των υπαρχουσών λύσεων.

Balena

Η startup, που ιδρύθηκε το 2013 από τους Αλέξανδρο Μαρίνο και Πέτρο Αγγελάτο, έχει σηκώσει συνολικά 31,4 εκατ. δολάρια. Διατηρεί γραφεία στην Αθήνα, το Σιάτλ και το Λονδίνο.
Η τεχνολογική εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία Resin.io, ασχολείται με το Edge Computing με στόχο να διευκολύνει τη διαχείριση στόλων συσκευών IoT. Η πλατφόρμα balena απλοποιεί τη διαχείριση του στόλου των συσκευών, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να επικεντρωθούν στο προϊόν τους και όχι στην υποδομή τους.

Infobox

Η ελληνική σκηνή σε αριθμούς
-60 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές startups μέχρι στιγμής μέσω του μηχανισμού EquiFund. Οι 74 εταιρείες που έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεντρώσει συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ με τη συμβολή και άλλων επενδυτών.
-Για κάθε 1 ευρώ μέσω EquiFund, οι startups έχουν λάβει επιπλέον 2 ευρώ από άλλους επενδυτές.
– Το ελληνικό οικοσύστημα των startups εξακολουθεί να προτιμά τις B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου και της αγροδιατροφής αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Ανοδική πορεία σημειώνουν και άλλοι τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.
– Από τις startups που έχουν ενισχυθεί, το 67,6% έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Επίσης, το 92% των εταιρειών που έλαβε χρηματοδότηση απασχολεί 2-9 άτομα, με τους άνδρες εργαζόμενους να κυριαρχούν, καθώς μόλις το 12,6% των απασχολούμενων σε αυτές είναι γυναίκες και μόλις 1 στις 7 startups έχει ιδρυθεί από γυναίκα.
– Πολλές νεοσύστατες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν γραφεία στο εξωτερικό προκειμένου να επεκταθούν και να προσεγγίσουν τις μεγαλύτερες αγορές, να λαμβάνουν διεθνή χρηματοδότηση ή να επωφεληθούν από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει