Ενημέρωση με ένα κλικ

ΔΕΗ: Πάνω από 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση μετά από χρόνια

Εντυπωσιακό ξεκίνημα έκανε (και) στο 2020 η μετοχή της ΔΕΗ που ηγήθηκε του ευρύτερου «πάρτι» των μετοχών του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών χθες, κλείνοντας σε νέο υψηλό τελευταίων ετών.

Μάλιστα, η ΔΕΗ πέρασε σε κεφαλαιοποίηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καθώς στα 4,35 ευρώ που έκλεισε χθες (με άνοδο 5,33%) είχε να βρεθεί από τις 6 Ιουνίου 2017! Τότε όμως, ήταν ελάχιστες ημέρες πριν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, οπότε τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ «έσπασε» στα δύο, με αποτέλεσμα να χάσει αυτομάτων άνω του 40% της αξίας της.
Άρα, η σημερινή τιμή των 4,35 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση των 1,009 δισ. ευρώ (χωρίς το ΑΔΜΗΕ) είναι πολύ… μεγαλύτερη αναλογικά, και μπορεί να συγκριθεί με τιμές που είχε η ΔΕΗ πριν από πέντε χρόνια, όταν ο τίτλος ευρίσκονταν μεταξύ των 8 και 10 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχοντας 27,7% το μήνα Δεκέμβριο, περί το 125% το τελευταίο εξάμηνο και συνολικό ράλι 220% το 2019, αποτελεί το απόλυτο turnaround story του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς θυμίζουμε ότι έως πριν λίγους μήνες, σύσσωμα τα δημοσιεύματα την ήθελαν υπό κατάρρευση.
Πέραν αυτών, στο reporter.gr έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί (πριν ένα και δύο χρόνια) στην… πραγματική αξία της ΔΕΗ και στο ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτή που έδειχνε το ταμπλό, ή από αυτή που παρουσιάζονταν σε κάποια δημοσιεύματα.
Η αποτίμηση της Επιχείρησης στα 250 εκατ. ευρώ, ασφαλώς και δεν μπορούσε να είναι ρεαλιστική, καθώς δεν… αποτιμούσε ούτε τις κολώνες, ούτε τα καλώδια του δικτύου της, σε μια χώρα με τρομερά «απαιτητική» ιδιομορφία και εκατοντάδες νησιά!
Όπως και να ‘χει, η ΔΕΗ ήταν και είναι ένα από τα κεντρικά στοιχήματα της νέας κυβέρνησης καθώς αποτέλεσε συστημικό κίνδυνο, οπότε το γεγονός ότι προεξοφλείται καλυτέρευση και γύρισμα σε βιώσιμη λειτουργία είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που δεν μπαίνει σε… πολιτικό και κομματικό… ζύγι, αλλά αποτελεί κέρδος για τη χώρα ευρύτερα. Άλλωστε, το πολύτιμο δίκτυο της ΔΕΗ, εδώ και πολλές δεκαετίες, φτιάχτηκε με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού της χώρας και σ’ αυτόν ανήκει.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει