Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Ευρωπαϊκή διύλυση αρωγός στην προσπάθεα για κλιματική ουδετερότητα

Την ολοκληρωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Διύλισης “Vision 2050” που αφορά στο Διυλιστήριο του μέλλοντος και στην παραγωγή καινοτόμων υγρών καυσίμων με χαμηλό αποτύπωμα, παρουσίασε ο κ. Τζον Κούπερ, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου FuelsEurope που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό κλάδο Διύλισης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της “FuelsEurope” και του “The Parliament Magazine” στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η κα Βόζεμπεργκ, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της τη σημασία της συμβολής όλων των κλάδων της οικονομίας στο στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα και την ανάγκη στήριξης όλων των καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, καθώς στην πορεία επίτευξης των στόχων της Κλιματικής Αλλαγής δεν υπάρχει, όπως είπε, «μόνο μια μαγική λύση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί εκτενώς στον θεμελιώδη στόχο του Ομίλου να μετεξελιχθεί σε έναν καινοτόμο όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου.
«Ως ένα από τα ενεργά μέλη της FuelsEurope και του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διύλισης εδώ και χρόνια, ο Όμιλος ΕΛΠΕ παρακολούθησε στενά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και συνέβαλλε στη διαμόρφωση της πρότασης Όραμα 2050, που παρουσίασε το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου», τόνισε με τη σειρά της η αρμόδια Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου, κα Λιάνα Γούτα.
Κατά την παρουσίαση του “Vision 2050” του κλάδου, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου FuelsEurope, κ. Κούπερ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι νέες τεχνολογίες, ανάμεσά τους η ηλεκτροκίνηση, υπόσχονται βιώσιμες λύσεις για επιμέρους τομείς όπως τα επιβατικά ΙΧ και ελαφρά φορτηγά, ωστόσο τα υγρά καύσιμα παραμένουν ασυναγώνιστα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους των Μεταφορών, την αεροπορία, τη ναυτιλία και τις μεταφορές βαρέων οχημάτων, για τους οποίους σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική τεχνολογία μείωσης εκπομπών.
Τα υγρά καύσιμα μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050, καθώς στο μέλλον θα προέρχονται όχι μόνο από ορυκτούς, αλλά και από συνθετικούς υδρογονάνθρακες. Τα καύσιμα του μέλλοντος θα παράγονται με μια παραγωγική διαδικασία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και με νέες πρώτες ύλες και τεχνολογίες, όπως βιοκαύσιμα και βιομάζα, υδρογονοκατεργασμένα φυτικά έλαια, αστικά ή πλαστικά απόβλητα, άλγη, ανανεώσιμο ηλεκτρισμό και πράσινο υδρογόνο, απορριπτόμενη θερμότητα και ανακυκλούμενο CO2. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο κλάδος των Αεροπορικών εταιρειών (ΙΑΤΑ) σχεδιάζει τη μείωση εκπομπών με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις αναφορικά με τα υγρά καύσιμα χαμηλού άνθρακα (Sustainable Aviation Fuels-SAF), ενώ και άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδοι -όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή λιπαντικών- στηρίζονται σε πρώτες ύλες που είναι υγρά καύσιμα και προϊόντα διύλισης. Τα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος θα συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και αυτών των κλάδων.
Ωστόσο, για τον μετασχηματισμό των διυλιστηρίων και την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα των νέων αυτών προϊόντων, απαραίτητων για την ενεργειακή μετάβαση μεγάλων τομέων της οικονομίας και της βιομηχανίας, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, καθώς και ένα υποστηρικτικό, σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό πλαίσιο, που να αναγνωρίζει τη συμβολή αυτών των καυσίμων στη μείωση των εκπομπών CO2.
Αντιστοίχως, χρειάζονται μέτρα στήριξης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κλάδου, ώστε να μην υπάρξει «εξώθηση» όλης αυτής της δραστηριότητας εκτός Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, η ΕΕ θα έχει μια νέα ευκαιρία να τεθεί στην πρωτοπορία του βιομηχανικού μετασχηματισμού και να ηγηθεί στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα. «Ο ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης συμμερίζεται την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και συντάσσεται με την εκπλήρωση του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ, για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050.
Με τις προτάσεις που καταθέτουμε, θα υπάρξει Δίκαιη Μετάβαση και η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θα υλοποιηθεί ομαλά, για τις εθνικές οικονομίες, τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της FuelsEurope.
Μετά την παρουσίαση του “Vision 2050” ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, στελεχών εταιριών διύλισης και επιχειρήσεων, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει